Comisia parlamentara pentru Energie din Bulgaria a votat, marti, "pentru" reactivarea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Kozlodui, anunta agentia bulgara BGNES, citata de Novinite.

Decizia a fost luata cu 10 voturi pentru, doua impotriva si fara nici o abtinere, in timpul unei sedinte de urgenta. Membrii comisiei au fost delegati de ministrul bulgar al Energiei, Petar Dimitrov, pentru evaluarea situatiei din tara, in urma conflictului gazelor dintre Rusia si Ucraina.

Dimitrov a explicat ca, daca Bulgaria va depune o cerere catre Comisia Europeana (CE) pentru repornirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei, CE trebuie sa comunice decizia in termen de cinci zile. Daca Bruxelles-ul va fi de acord cu reactivarea acestora, o unitate ar putea functiona timp de cinci luni si ar putea colecta circa 130 de milioane de leva bulgaresti, a precizat ministrul Energiei bulgar. Acesta a adaugat ca CE ar putea decide sa asiste Bulgaria in alte moduri, precum finantarea de proiecte care ofera o aprovizionare alternativa cu gaz sau finantand extinderea unicului depozit de gaze, de la Chiren.

Reprezentantii Miscarii Nationale pentru Stabilitate si Progres si a Democratilor pentru o Bulgarie Puternica au declarat ca sunt impotriva reactivarii reactoarelor nucleare.

Bulgaria a suferit pierderi catastrofale in urma crizei gazelor, de aproximativ 170 milione de leva, pana in prezent, a informat Dimitrov, acest lucru determinand membrii comisiei sa decida in favoarea redeschiderii reactoarelor.

Bulgaria a inchis cele doua reactoare inainte de a adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2006. Sofia a incercat in mod repetat sa obtina redeschiderea lor, sustinand ca lipsa lor ii provoaca pierderi si un deficit energetic in Balcan, insa Comisia Europeana s-a opus permanent, spunand ca reactoarele nu indeplinesc standardele europene de siguranta. Potrivit unui acord cu UE, centrala ar putea fi repornita numai in conformitate cu articolul 36 din Tratatul de aderare la UE al Bulgariei, care stipula ca aceste reactoare ar putea fi relansate temporar, intr-o situatie de criza a resurselor energetice.