Pentru prima data in istorie, textele complete ale contractelor ruso-ucrainene vizand livrarea de gaze si tranzitul acestora, semnate la 19 ianuarie de premierii celor doua state, Vladimir Putin si Iulia Timosenko, au ajuns in presa, fiind publicate de Ukrainska Pravda. Veridicitatea documentelor a fost confirmata pentru Vedomosti de o sursa apropiata Gazpromului. Reprezentantii Naftogaz au refuzat orice comentarii.

Astfel, a reiesit ca, in realitate, contractele nu sunt pe o perioada de 10 ani, cum s-a anuntat, ci pe 11 ani, din 1 ianuarie 2009 pana la 31 decembrie 2019. In rest, este adevarat tot ceea ce s-a declarat la nivel oficial: pretul de baza al gazului pentru Ucraina este de 450 dolari mia de metri cubi, ca el va scade sau va urca trimestrial dupa o formula in care principala componenta o constituie modificarea tarifelor la carburantul pentru avioane si pentru motoare diesel.

Volumul total al livrarilor pentru 2009 este de 40 miliarde metri cubi, iar in anii urmatori sa fie de cate 52 miliarde. In acest an, la formula de calcul va fi aplicata o reducere de 20%, iar pretul pe primul trimestru este de 360 de dolari; volumul minim de achizitie – numai cinci miliarde metri cubi comparativ cu 12,5 miliarde in trimestrul patru al anului trecut.

Potrivit contractului, Gazprom intentioneaza sa transporte pe teritoriul Ucrainei pana la 110 miliarde metri cubi. Formal, tariful de tranzit pentru 2009, cum s-a anuntat este de 1,7 dolari mia de metri cubi la 100 km. In luna ianuarie, Naftogaz va tranzita gazul rusesc in contul datoriei de 250 milioane de dolari catre Gazprom, reiese din contract; banii vor incepe sa vina in Ucraina abia din luna februarie.

In total, veniturile din tranzit se vor cifra pentru Naftogaz la aproape 2,35 miliarde dolari, se indica in document.

Premierul Ucrainei, Iulia Timosenko, a catalogat acest contract o victorie, in timp ce presedintele Viktor Iuscenko - o infrangere. Directorul East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, este gata sa sustina parerea lui Iuscenko: la un pret de baza de 450 dolari, cheltuielile totale ale Naftogaz vor depasi 9 miliarde de dolari in 2009. Daca Ucraina ar fi reusit sa obtina un pret de baza de 380 dolari in calitatea ei de cel mai mare client al Gazprom, cheltuielile s-ar fi ridicat la 7,8 miliarde.