Doua companii de stat, Gazprom neft (divizia Gazprom care se ocupa de extractia si rafinarea petrolului) si Rosneft, intentioneaza sa reduca in 2009 personalul administrativ cu 10%, scrie Kommersant. „Daca tot trebuie sa reducem cheltuielile, e bine sa incepem chiar cu noi”, a declarat un oficial al Gazprom neft, Kirill Kravcenko.

In opinia sa, „in urmatorii doi ani companiile nu vor reusi sa se dezvolte cu intensitatea planificata si o serie de proiecte vor fi amanate, fapt ce impune adaptarea programelor de investitii si a efectivelor de personal la situatii de criza”.

Potrivit ultimelor informatii oficiale, Gazprom neft ar putea concedia din personalul biroului central al companiei peste 100 de oameni, al caror salariu lunar se cifreaza la 15,4 milioane ruble, ceea ce inseamna o economie anuala de 185 milioane ruble.

Lukoil, unde lucreaza peste 2.000 de salariati, a anuntat ca nu intentioneaza reduceri de personal. La fel sustine si Surgutneftegaz. TNK/BP a concediat deja in decembrie 390 de manageri si a blocat 200 de posturi.