Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a cerut marti Uniunii Europene sa deblocheze o finantare de 200-300 milioane euro pentru constructia gazoductului Nabucco, care ar permite europenilor sa importe gaze naturale din Marea Caspica si din Iran, evitand astfel Rusia, relateaza AFP.

"'UE trebuie sa finanteze cel putin startul proiectului cu credite si din fonduri proprii in valoare de minimum 200-300 milioane de euro", a spus Gyurcsany, in deschiderea unei conferinte dedicata acestui proiect, care are loc marti la Budapesta.

Proiectul constructiei gazoductului de 3.300 km lungime, care va lega Marea Caspica de platforma de distributie europeana de la Baumgarten, in Austria, isi asteapta inca investitorii. Costurile proiectului sunt estimate la opt miliarde de euro.

Constructia ar urma sa inceapa in 2010 si ar trebui sa livreze primele gaze naturale in 2013.

Conducta va pleca de la granita dintre Georgia si Turcia si va traversa Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Europa, care cumpara gaze naturale, in prezent, din Rusia, Algeria si Norvegia, ar putea in acest fel sa se aprovizioneze din Iran, Irak, Turkmenistan sau Azerbaidjan.

Consortiul pentru constructia Nabucco este format din sase parteneri economici: austriecii OMV, germanii de la RWE, alaturi de societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).