Comisia Europeana a declansat joi al doilea stadiu al procedurii de incalcare a tratatului de aderare (infringement) impotriva a 20 de state membre, inclusiv Romania, care nu au transpus in legislatiile nationale directiva europeana privind eficienta energetica, informeaza NewsIn.

Decizia CE a fost trimisa Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Finlandei, Germaniei, Greciei, Ungariei, Irlandei, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Olandei, Poloniei, Portugaliei, Romaniei, Sloveniei, Slovaciei, Suediei si Marii Britanii.

Norma stabileste cadrul in care statele membre pot crea un mediu de afaceri dar si infrastructura necesare eficientei energetice in toata economia.

Recomandarea se aplica in constructii, transporturi, agricultura si industrie.

Tot joi Comisia Europeana a anuntat ca a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a interferentei masive cu independenta Autoritatii Nationale de Reglementare in Telecomunicatii.

Romania a primit doua scrisori de urgenta de la Bruxelles in 2008 din cauza demiterii pentru a doua oara in trei ani a unui sef al acestei institutii si a restructurarii complete a autoritatii prin Ordonanta de Urgenta.

CE considera ca independenta autoritatii de reglementare in telecomunicatii este de importanta centrala pentru o reglementare corecta si obiectiva, in interesul concurentei si al consumatorilor.