Catalin Dimofte, analist pe probleme energetice, a declarat pentru HotNews.ro ca "este foarte greu sa spun care este cantitatea de petrol si gaze care se afla pe platoul continental atribuit de Curtea de la Haga Romaniei. Am vazut cifre care variaza de la 1 la 10 milioane de tone de petrol si de la 10 la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cifre oficiale nu exista, daca te uiti pe site-ul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale scrie ca sunt rezerve semnificative".

Acesta a mai precizat ca trebuie tinut seama de faptul ca acestea sunt zacaminte off-shore, care sunt greu de exploatat. "Daca petrolul este ceva mai usor de extras, in cazul gazelor din zacaminte off-shore acest lucru este extrem de dificil. In ipoteza in care rezervele din aceasta zona sunt la minimul cifrelor anuntate mai sus, acestea sunt greu de exploatat. In cazul fericit, adica rezervele ating 10 milioane de tone de petrol si 100 miliarde de metri cubi de gaze, vom vedea niste licitatii internationale, castigate de companii foarte mari, de genul BP, acestea fiind singurele care au forta necesara de a face astfel de lucrari de exploatare", a spus Catalin Dimofte.

Marti la pranz, dupa aflarea sentintei, agentul roman la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu, a declarat ca "hotararea Curtii recunoaste drepturile suverane de exploatare ale Romaniei pentru o suprafata exclusiva de 9.700 de km patrati, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina" .