Cum a primit Sterling Resources concesionarea resurselor de gaz si petrol din Marea Neagra si cine sint actionarii companiei

de Attila Biro, Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2009, 18:08 Economie | Energie


Harta perimetrelor de explorare petroliera din Romania
Foto: ANRM
HotNews.ro a realizat un istoric al actelor care se refera la perimetrele din Marea Neagra, Midia si Pelican, cel din urma fiind inclus in zona de 9700 kilometri patrati care au fost conferiti Romaniei prin decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Compania canadiana Sterling Resources a intrat in Romania in 2006. In 2007, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a transformat licenta de explorare pentru perimetrele Midia si Pelican intr-un contract de concesionare. Actul ratificat in noiembrie 2008 de fostul premier Tariceanu permite practic companiei Sterling Resources sa exploateze resursele de gaz si petrol.


Potrivit pagini de Internet a companiei Sterling Resources perimetrul Pelican se suprapune, partial cu suprafata de 9700 kilometri patrati de platou continental pe care le-a castigat Romania prin decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga. "Se astepata o decizie a Curtii in legatura cu delimitarea platoului continental pentru perimetrul Pelican", se mentioneaza pe pagina oficiala a companiei. Compania mai mentioneaza ca perimetrul Pelican include mai multe prospecte printre care si un potential zacamant denumit Gasca. In informarea publicata de reprezentantii companiei pe Internet se mentioneaza ca perimetrul Pelican este inclus in planurile de termen mediu de forare ale companie


Guvernul Tariceanu a ratificat, in noiembrie 2008, un act prin care compania Sterling Resources primeste dreptul de explorare si exploatare pentru cele doua perimetre: Midia si Pelican, situate in zona castigata de Romania la Haga.

Istoricul licentelor de explorare
 • 1992-2001 "Entreprise Oil Exploration Ltd" (Marea Britanie), subsidiara a firmei "Enterprise Oil PLC" (Marea Britanie), si "Canadianoxy (Romania) Ltd" primesc contract de explorare
 • 2001-2005 Paladin Resources. Compania a achizitionat Entreprise Oil Exploration Ltd preluand si perimetrele de explorare din Romania
 • 2005-2006 Talisman Energy. Compania Talisman Energy a cumparat in anul 2005 compania Paladin Resources intrand in posesia perimetrelor de explorare Midia si Pelican
 • 2006-2008 Sterling Resources Ltd. Compania candiana cumpara de la Talisman Energy cele doua perimetre de explorare
 • August 2007. Agentia Nationala a Resurselor Minerale si compania Sterling Resources semneaza un contract de concesionare, care permite explorarea si exploatarea celor doua perimetre.

In data de 22 septembrie 1992, fostul premier Theordor Stolojan semneaza o hotarare de Guvern privind explorarea si impartirea productiei celor doua perimetre mentionate mai sus.

Contractul pentru explorarea si impartirea productiei de hidrocarburi din perimetrele nr. 13 (Pelican) si 15 (Midia), incheiat intre "Rompetrol" - S.A. si consortiul format din companiile "Entreprise Oil Exploration Ltd" (Marea Britanie), subsidiara a firmei "Enterprise Oil PLC" (Marea Britanie), si "Canadianoxy (Romania) Ltd" (Canada), subsidiara a firmei "Canadian Occidental Petroleum Ltd" (Canada), semnat la Bucuresti pe data de 6 august 1992”, se mentioneaza in Hotararea de Guvern.

Directorul general adjunct al ANRM, Mihai German, a declarat marti la Realitatea TV ca initial, titularul perimetrului Pelican Midia a fost firma Enterprise. Conform legii Petrolului, firma Enterprise a transferat acest acord firmei Paladin, care ulterior a ajuns la Sterling Resources.

Pe firul licentelor de explorare

In anul 2001, compania Paladin a cumparat Enterprise Oil PLC fiindu-i astfel transferat si dreptul de explorare asupra celor doua perimetre din Marea Neagra. In 2005, cele doua perimetre ajung in proprietatea Talisman Energy, dupa ce compania achizitioneaza Paladin Resources.

Potrivit informatiilor publicate de Sterling Resources Ltd, cele doua perimetre Pelican si Midia au intrat in proprietatea companiei in 2006, ele fiind cumparate in urma unui aranjament financiar realizat cu compania Talisman Energy. Astfel, din 2006 Sterling Resources a primit dreptul de explorare si impartirea productiei asupra 4.500 de kilometri patrati din perimetrele de exploatare.

Licenta de explorare se transforma in concesiune in 2007. Pe pagina de internet a companiei canadiene se mentioneaza: “In anul 2007 Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale au ajuns la o intelegere prin care licenta de explorare si impartirea productiei se transforma in concesiune”.

Gicu Borosi, director in cadrul ANRM a explicat pentru HotNews.ro ca licenta de explorare si si impartirea productiei a fost transformata in contract de concesiune din cauza faptului ca s-au modificat o serie de legi. "Prin acest contract compania Sterling are dreptul de exploatare a resurselor. Este normal, compania a investit milioane de euro in explorare de ce sa nu aiba dreptul sa si exploateze aceste resurse?", a declarat Gicu Borosi. Altfel spus Sterling Resources are dreptul de exploatare pentru resursele aflate pe cei 4.500 de kilometri patrati din Marea Neagra.

Potrivit companiei, in noiembrie 2008, Guvernul nu a facut decat sa ratifice intelegerea din 2007 si sa modifice articolul 11 al intelegerii anterioare. Potrivit companiei canadiene, modificarile din noiembrie 2008 nu fac decat sa “scada implicarea institutiilor statului in operatiunile zilnice si confera o mai mare autonomie detinatorului licentei”

Diferendul cu Ucraina a blocat concesiunile si explorarile

Aceste concesiuni de explorare au fost facute inainte de 1995, care este data de "cristalizare a diferendului cu Ucraina", lucru confirmat si de Mihai Gherman, director general adjunct al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), care a spus ca acordul cu Enterprise a fost semnat in anul 1990 si a intrat in vigoare in 1992. De atunci, nu s-au mai facut concesiuni in perimetrul revendicat de ambele state. Concesiunile aprobate pana in 1995 s-au facut in linia maximala ceruta de URSS.

Firmele care aveau concesiuni in perimetrul revendicat de Romania si Ucraina au fost notificate in legatura cu diferendul dintre cele doua tari si dupa data de cristalizare a diferendului nu s-au mai facut nici explorari in aceasta zona. Astfel, rezulta ca exista concesiuni in zona aflata in discutie, ba chiar mai mult, exista zone unde atat Romania cat si Ucraina au facut concesionari.

Pana marti, 3 februarie, nu exista o linie de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra intre Romania si Ucraina. Diferendul a durat 40 de ani. In timpul celor 40 de ani de negocieri au existat mai multe pretentii. URSS a revendicat o linie mai mica decat cea ceruta de Ucraina, adica linia de delimitare a platoului continental si a zonelor economice era mai aproape de granitele fostului URSS decat cea ceruta de Ucraina.

Datele Agentiei Nationale a Resurselor Minerale arata ca doua firme au incheiate contracte de concesiune pentru resursele de gaze si titei din largul costelor Romaniei, respectiv Petrom si Sterling Resources.

Potrivit specialistilor, licentele de explorare sunt acte distincte fata de actele de exploatare. Licenta de explorare permite evaluarea resurselor unui perimetru dat, pe cand o licenta de exploatare, asa cum ii spune si numele, permite companiei in cauza sa extraga si sa valorifice resursele.


Actionari Sterling:

 • Total Market Capitalization (USD): 90,60m
 • Ownership
 • Stakeholders
 • Gibson (Stewart G): 0,78%
 • Agrawal (Raj K): 0,19%
 • Institutional Ownership: 37,18%
Institutional holders (with over 1%):
 • Sprott Asset Management Inc.: 21,48%
 • Trapeze Asset Management, Inc.: 9,84% 
 • Jones Heward Investment Counsel Inc.: 1,87% 
 • AGF Management Ltd.: 1,13% 

Update: Niculae Vidu, administratorul Rompetrol Well Services, companie controlată de Dinu Patriciu, este de nouă ani şi reprezentantul legal firmei off-shore Sterling Resourses Ltd, care a primit dreptul de explorare a zăcămintelor din două perimetre din zona Insulei Şerpilor, potrivit www.vot.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13302 vizualizari

 • +7 (19 voturi)    
  Tariceanu e si el hotz :) (Miercuri, 4 februarie 2009, 18:49)

  benu [utilizator]

  Am asteptat toti romanii atatia ani o guvernare liberala ca sa fie belsug in Romania, si astia ne-au furat cel putin la fel de mult ca PSDeii. Aia au vandut resursele tarii, subsolul, astia au vandut si resursele din mare care inca nu erau ale noastre. Si se spala pe maini zicand ca Stolojan e de vina, poate poate n-om intelege noi romanii ca suntem mai retardati si nu ne dam seama care e diferenta dintre explorare si exploatare.
  • -5 (15 voturi)    
   looooooooollll !!! :))) (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:23)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui benu

   Iti bagi TU banii in explorare (in special in cazul unui zacamant submarin) in ideea ca va exploata ALTUL? :)))

   BUNA idee! Daca iti prezint eu o afacere pe care vreau s-o fac - nu vrei sa investesti in ea?

   Tocma' am descoperit ca nu mi-ar strica un fraier... :)))
   • +7 (11 voturi)    
    De ce te bagi daca nu te pricepi? (Miercuri, 4 februarie 2009, 21:04)

    Cunoscatorul [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Explorarea este o afacere in sine, cu marje mari de profit. Companii specializate fac masuratorile, si apoi le prelucreaza si modeleaza 3D pe calculator (pe foarte multe calculatoare!). Ele vand apoi aceste harti geofizice companiilor care vor sa exploateze un perimetru. Cum nu poti porni la drum fara harta, nu poti exploata fara sa ai "harta" 3D a zonei. A vinde harti e un business, si marjele mari de profit provin din acurateatea hartii 3D subterane. Altfel doar sapi la intamplare (o singura forare costa zeci de milioane de $$) fara sa scoti nimic.
    • +1 (3 voturi)    
     Un exemplu (Miercuri, 4 februarie 2009, 21:33)

     Cunoscatorul [anonim] i-a raspuns lui Cunoscatorul

     Transporatorii rutieri, nu isi fac singuri hartile pe care le merg camioanele, ci le cumpara de la companii specialziate. In exploare, de exemplu: "PGS offers [...] seismic and electromagnetic services, data acquisition, processing, reservoir analysis/interpretation [...] We help oil companies to find oil and gas reserves worldwide, offshore and onshore." (Nota: nu am sau avut nici o relatie de afaceri cu PGS, este doar un exemplu pe care il cunosc). In 2007 PGS a avut revenues de 1.5 miliarde USD. Deci dupa cum vezi, este o industrie in sine, foarte profitabila.
    • 0 (4 voturi)    
     uneori da - uneori nu (Miercuri, 4 februarie 2009, 21:42)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Cunoscatorul

     Dar mai degraba nu! Majoritatea companiilor "mari" au departamente de explorare (sau platesc ELE "explorarea", la diverse companii care sa ofere: servicii de topografie, de geofizica, de foraj, de geochimie samd.).

     Explorarea submarina (atentie! NU ma refer la "prospectiuni" ci la EXPLORARE - iar daca "te pricepi" zi aici diferenta intre astea doua! >:) este EXTREM de scumpa! Probabilitatea ca o firma sa faca "explorare" num'ashaaaa... in speranta ca "va vinde o harta" este minima! Nu zic chiar "zero" - dar minima!

     Astfel incat s-ar putea ca acela care "nu se pricepe" sa NU fiu eu! Ghici cine este, in cazul acesta! :-p

     "Harta geofizica", auzi! Ai auzit si tu termenul asta undeva! Adica rezultatul "explorarii" se limiteaza la o "harta geofizica"? Hai, ca m-ai facut sa si rad... Asta fu tare!
     • +3 (3 voturi)    
      Stii tu ceva dar nu stii bine (Miercuri, 4 februarie 2009, 23:03)

      Cunoscatorul [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

      Tu stii ce sunt alea ghilimele? Am incercat sa explic intr-un limbaj simplu, de aceea m-am referit la "harta". Poate nu esti la curent, dar marile companii (Chevron, ExxonMobil, BP, etc.) au externalizat la inceputul anilor '90 activitatea de explorare ("seismic and electromagnetic services, data acquisition, processing, reservoir analysis/interpretation" cum bine zice PGS) ca sa reduca costurile in timpul crizei din '91. Industria petroliera de azi este destul de fragmentata, nu mai e monolit cum era CRP in Romania pe vremuri. In State de exemplu, benzinariile Chevron nu sunt ale Chevron, ci sunt particulare in franciza. Chevron rafineaza petrolul exploatat cu platforme marine de imprumut (leasing - deci ai companii specializate de forari care foreaza pentru aia mari la comanda), pe baza "hartilor" realizate de firmele de imagistica seismica (explorare) ca PGS, WesternGeco, CCG Veritas, etc, care la randul lor preiau datele de la companii specializate pe achizitii si masuratori pe teren (sau pe mare) - adica "prospectiuni" cum le zici tu. Petrolul extras e transporat cu nave ale companiilor de shipping specializate (deci alta industrie), etc. Deci prospectiunile masoara pe teren, explorarea seismica mapeaza zona, apoi ai forari de proba, expoatare de productie, transport, rafinare, etc. Fiecare segment este o industrie in sine, cu multe firme profitabile, concurenta, licente, contracte, drepturi, etc. Bineinteles ca ai sa gasesti si companii ca Shell care fac intern multe din aceste activitati (vertical integration). Dar noi discutam aici de separarea activitarilor care incep cu prospectiunile, si se termina cu vanzarea la pompa. In imagistica seismica ai algoritmi geofizici, multa matematica, procesare masiva paralela pe mii de calculatoare, cantitati uriaese de date (pentabytes sunt uzuali). Argumentul tau initial era ca partea de explorare nu este o afacere in sine fara exploatare, iar eu ti-am demonstrat ca de fapt este, si inca una foarte profitabila. CED
      • 0 (0 voturi)    
       Concesiuni M.Neagra (Vineri, 19 octombrie 2012, 13:10)

       viostup [anonim] i-a raspuns lui Cunoscatorul

       Tot vorbim de drepturile altora pe teritoriul nostru.Statul roman se alege cu ceva din aceasta placinta?
  • +2 (2 voturi)    
   Prosti multi (Joi, 5 februarie 2009, 8:17)

   radu sinescu [anonim] i-a raspuns lui benu

   Nea benu din cate vad esti PROST bine de tot. Probabil ca nu cunosti limba Romana. Concesiunea nu este tot una cu a vinde. Iar din cate se poate remarca "vanzarea" a avut loc in 1992 - 1995. Atunci Rompetrol era firma de "STAT". Abia acum este privata. Nu cunosc cat a investit dar in mod cert canadienii au investit ceva bani in explorare. Or avea si ei dreptul de si exploata ceea ce au gasit ca sa poata avea bani pentru noi explorari. Si va incasa si Romania ceva.
 • 0 (4 voturi)    
  Ca'n DALLAS (Miercuri, 4 februarie 2009, 18:51)

  J.R. [anonim]

  Lasa ca vine J.R. si va rezolva problema in felul lui.
  • +3 (7 voturi)    
   Sterling nu e in zona castigata de 9.700km2 (Miercuri, 4 februarie 2009, 20:32)

   Dallas [anonim] i-a raspuns lui J.R.

   Vad ca e dezinformare totala si haos mediatic!

   Sterling nu are contract in zona casitgata la Haga, ci a explorat si identificat 2 zacaminte in afara acelei zone, intr-o concesiune pe 4.500km2.

   Pe care nici macar nu le exploateaza, pt. ca trebuie multi bani, probabil va cauta un "aliat" mai puternic (Romgaz, Rompetrol, Petrom sau BP, Shell, etc.)

   In zona aflata in litigiu nu s-au dat concesiuni, nici o companie nu vroia sa isi bage banii, pt. ca nu stia daca va semna cu Ucraina sau cu Romania !
   • -1 (1 vot)    
    Tocmai ca e (Joi, 5 februarie 2009, 8:15)

    same.dan [utilizator] i-a raspuns lui Dallas

    Prin hotararea din noiembrie tocmai asta s-a modificat, faptul ca i s-au concesionat zone din partea castigata la Haga. Vezi ce spune domnul demis de Boc, nu are nici un interes sa minta.
 • +2 (10 voturi)    
  no coment... (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:09)

  adytm [anonim]

  deci sa inteleg ca noi am platit avocatii si tot acest proces degeaba ca oricum nu le putem valorifica noi, le`au furat deja baietii destepti cu mult inainte sa inceapa procesul...tipic romanesc
  ma asteptam la licitatii serioase sa ne laudam si noi ca am castigat ceva pentru prima oara de la infiintarea Romaniei si de fapt ne`ma facut de kakao
  PS: mai bine pierdeam acel proces, cel putin scapam de sentimentul asta puternic de frustrare
  • -1 (9 voturi)    
   n-ai de ce (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:45)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui adytm

   Cica ar fi vorba de ALTE perimetre - nu de alea obtinute acum; acu' astept sa vad: HotNews o tine tot inainte, pe chestia asta (care se pare ca a fost dezinformare)? Interesant...

   Pe de alta parte, nu uita ca suntem in 2009 - deci NU statul "exploateaza" zacamintele alea (in nici o situatie) - in schimb, statul IA o redeventa, deci zacamintele ADUC bani la stat! :)
   • -1 (1 vot)    
    da, aduc (Joi, 5 februarie 2009, 12:24)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    dar in ce conditii? una e sa ceri redevente de 1 % si alta de 20%. aici e problema, tanti!

    afacerea seamana mult cu inchirirerea vilelor din primaverii unde, si-acolo, cei ca tine au spus "care e problema, ca doar platesc chirii oamenii aia". una e sa platesti 50 de euro pe ditamai vila si alta e sa fi dat 5000, cat e pretul pietei.
  • -1 (3 voturi)    
   Buna, Bozgorovici (Miercuri, 4 februarie 2009, 20:40)

   Horthy [anonim] i-a raspuns lui adytm

   Te-ai plictisit sa nickezi cu "george"?
   Bai nomadule, de la "infiintare", prin 1859, Romania a castigat Dobrogea, Cadrilaterul, apoi a recuperat Transilvania, Bucovina si Basarabia. Asa ca nu ne plange tu de mila cu lacrimi de crocodil minoritar.

   Diktatul fascist de la Viena ne-a luat Cadrilaterul, iar pactul fascisto-comunist intre Hitler si Stalin ne-a luat Basarabia si Bucovina.

   Am recuperat la Haga o parte din apele maritime luate de Ucraina, vom reusi si reunificarea cu Moldova, apoi mai vedem cum e si cu Buceagul si Bucovina.
   Trebuie rabdare si gasirea momentelor istorice oportune.

   Noi romanii suntem din ce in ce mai puternici in regiune, Romania e a 7-a tara din UE ca suprafata, populatie si potential economic, asa ca prin marile capitale va conta mai mult ce zice Romania decat ce zice Bulgaria, Ungaria sau Ucraina Mica ocupata de rusi in curand!

   E bine ca am castigat acel proces si iti inteleg frustrarea, e "normal" sa te superi ca Romania creste cu echivalentul a circa 20 de Balatoane :)))
   • +1 (1 vot)    
    nop (Joi, 5 februarie 2009, 11:00)

    adytm [anonim] i-a raspuns lui Horthy

    in primul rand nu sunt nici un george si nu am comentat niciodata sub alt nick
    in al doilea rand tu pierzi ideea de baza: am platit avocati si ne`am zbatut ca sa castigam ceva din acest proces pentru ca dupa cateva ore de la pronuntarea verdictului sa aflam ca de fapt ne bucuram degeaba pentru ca de fapt mare parte din teritoriul castigat este deja concesionat catre un srl de apartament cu cifra de afaceri fabuloasa si foarte serioasa si care sunt sigur poate sustine investitiile necesare pentru exploatare si absolut va aduce un castig fabulos dar nu noua care am platit procesul ci la baietii smekeri care sau chinuit sa dea o ordonanta si sau rezolvat
    si ce sa zic ca suntem tare puternici in zona mai ales cu astfel de guverne, eu am impresia ca traiesti pe alta....planeta(Romanie)?
    si da ai dreptate avem mare potential si cu atat vom ramane pentru foarte mult timp, cu mult mult potential atata timp cat se fac astfel de afaceri
 • -10 (14 voturi)    
  teapa! (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:15)

  djhgdsk [anonim]

  Le-o cam tras-o la pedelei.
  Totusi trebuie sa admitem ca Tariceanu e baiat destept.
  Eu tot cu el votez.
  • +3 (7 voturi)    
   masochistule!! (Miercuri, 4 februarie 2009, 20:00)

   unu [anonim] i-a raspuns lui djhgdsk

   e plina tzara de mutanti ca tine... natzie de masochisti ce suntem
 • +2 (2 voturi)    
  conditii (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:41)

  ast [anonim]

  Pai bun, si care sunt conditiile exploatarii - cine cat investeste si cum se imparte profitul?

  Daca conditiile astea sunt nefavorabile inteleg consternarea, altfel nu vad motive de ingrijorare - nu era clar ca o sa fie o companie straina care extrage? Singura romaneasca e Petrom - cu care strainii au contract, deci sunt inclusi si ei..
 • +2 (6 voturi)    
  Si pana la urma cine sunt actionarii???? (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:47)

  Magda [anonim]

  M-am astepta sa citesc un articol de investigatie adevarat cu "dezvalurile" adevaratilor actionari, nu povesti de adormit copii cu insirarea unor nume de firme care nu ne spun nimic....
  Jurnalism de 2 bani!
  • 0 (0 voturi)    
   colaborari dubioase (Joi, 5 februarie 2009, 11:35)

   CAPRA MARIN [anonim] i-a raspuns lui Magda

   ar terbui cercetat rolul avut in informarea fostuilui premier despre negocierile de la haga de catre ambasadorul roman la haga fabian-fost consilier pe relatii externe la guvern adus pe acest post de tariceanu si trimis din vreme la haga pentru a-l informa despre sansele partii romane in disputa cu ucraina hehe
 • +4 (6 voturi)    
  Comunisti idioti (Miercuri, 4 februarie 2009, 19:56)

  cosmin [anonim]

  Incredibil cat de ignoranti pot fi romanii!! Sper ca printre cei cu opinii de aici nu se afla si unii mai tineri de 30 de ani... Pt ceilalti, reflexele comuniste sunt de inteles. Cum poti sa fii dezamagit ca o bucata de pamant revine romaniei, doar pt ca exista o persoana individualizabila care o exploateaza? E un atac la adresa proprietatii in general si a proprietatilor oricaruia dintre noi in special, pt fiecare dintre noi e proprietar pe ceva din tara asta... deja am scris prea mult...
  • +1 (3 voturi)    
   comunisti idioti (Joi, 5 februarie 2009, 0:20)

   bobi [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Ai multa dreptate dar degeaba, ca e asa cum spui ignoranta la maxim, multi dintre cei care isi dau cu parerea n-au vazut in viata lor un contract comercial si probabil nu au simtul proprietatii din lipsa de proprietati. Guvernul in loc sa rezolve provocarile mari pe care le are ne da in fiecare zi fumigene si petarde ca sa zapaceasca si mai tare lumea. Dar toate se vor intoarce impotriva lor.
  • 0 (0 voturi)    
   behehe (Joi, 5 februarie 2009, 1:19)

   Pongo [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Se numeste fenomenul "capra vecinului".
 • 0 (6 voturi)    
  articol fara sens (Miercuri, 4 februarie 2009, 20:03)

  mihai1982 [utilizator]

  "Potrivit specialistilor, licentele de explorare sunt acte distincte fata de actele de exploatare. Licenta de explorare permite evaluarea resurselor unui perimetru dat, pe cand o licenta de exploatare, asa cum ii spune si numele, permite companiei in cauza sa extraga si sa valorifice resursele. "

  Voi intelegeti ceva din fragmentul asta?

  Licenta de explorare ... pe cand o licenta de exploatare

  Sa fie o Licenta de explorare sau o Licenta de explorare? Hmmmm.... cred ca o sa aleg o licenta de explorare. Sau mai bine o licenta de explorare. Nuuuu.... hai totusi o licenta de explorare.
  • +1 (3 voturi)    
   tu esti fara sens (Miercuri, 4 februarie 2009, 20:56)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui mihai1982

   sunt 2 termeni acolo si tu vezi unul? mai scoateti ochelarii de cal ...
   licenta de explorare iti da dreptul sa explorezi si sa cuantifici, poti fi platit de un stat /companie ca sa afle ce are acolo.

   licenta de exploatare iti da dreptul sa extragi.
  • +5 (5 voturi)    
   Explorarea si exploatarea sunt diferite (Miercuri, 4 februarie 2009, 21:08)

   Cunoscatorul [anonim] i-a raspuns lui mihai1982

   Explorarea inseamna masurarea si generarea unui model 3D al pamantului intr-un perimetru. Companii specializate fac acest business, apoi vand "hartile" companiilor care au drept de exploatare. Fara harta nu ajungi nicaieri, nu scoti un $. Vezi mai sus comentariul meu mai detaliat. Poate HotNews publica si un articol mai detaliat. Eventual pot fi contactat de administratori pe aceasta tema, pot scrie un scurt articol daca subiectul este de interes - am lucrat in domeniu.
 • +2 (10 voturi)    
  Stoljan si Rompetrol (Miercuri, 4 februarie 2009, 20:21)

  Marian [anonim]

  Vad ca se tot insista sa se lege numele lui Stolojan de concesionarea din '92 catre Rompetrol si altii...
  Care va sa zica, Stolojan e de vina! (si, desigur Basescu, fiindca a vandut flota, nu-i asa?)

  Ca fapt divers, in '92 Rompetrol nu avea nicio legatura cu Patriciu.
  In 2007, Tariceanu si confirmarea concesionarii vor fi avut vreo legatura cu Patriciu?
  Dar ce importanta mai are, suntem cativa fraieri care comenteza vreo 3 zile, apoi sa fie.... linistea de care avem atata nevoie!
 • 0 (8 voturi)    
  Trebuie sa fi chiar prost sa crezi goasa asta! (Miercuri, 4 februarie 2009, 20:46)

  Piciu' [anonim]

  Asta chiar e cusuta cu atza alba! Trebuie numai sa citesti faptele si sa le pui cap la cap sa vezi ca nu e nimic spectaculos. Dar unii chiar vor sa propage mesajul asta,cum ca Tariceanu ne-a vandut resursele firar mama lui de nemernic. Si normal Patriciul e hahalera oculta.
  • +1 (5 voturi)    
   petrol (Miercuri, 4 februarie 2009, 22:34)

   mm [anonim] i-a raspuns lui Piciu'

   si crezi ca n-a facut-o?
 • +1 (5 voturi)    
  ancheta (Miercuri, 4 februarie 2009, 21:08)

  mihai [anonim]

  Ar trebui facuta o ancheta pentru a depista spaga pe care au luat-o Tariceanu si gasca lui pentru aceasta afacere.
  • 0 (4 voturi)    
   Alt fraier (Joi, 5 februarie 2009, 0:40)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   Poate facem o ancheta sa depistam si ce mananca Tariceanu la micul dejun si ce pasta de dinti foloseste, si daca nu este "Cristal" atunci la puscarie cu el.
   La el si pentru ca nu vinde Logan la reprezentata Citroen!
 • +2 (6 voturi)    
  Ar trebui (Miercuri, 4 februarie 2009, 22:40)

  Albu Zahar [utilizator]

  Trebuie sa iesim in strada si sa ii linsam si pe aia care au semnat acte secrete de vanzare a teritoriului romanesc si pe aia care au dat spaga sa le cumpere si pe aia care nu fac nimic sa ii inchida desi e treaba lor sa o faca.

  Dupa, ne permitem sa redevenim civilzati.

  Propun sa ne vedem chiar weekend-ul asta.
  • 0 (4 voturi)    
   Doamne (Joi, 5 februarie 2009, 0:41)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Albu Zahar

   Mare iti este gradina si multi sar gardul in Romania!
 • +2 (6 voturi)    
  referendum (Miercuri, 4 februarie 2009, 23:17)

  liv [anonim]

  propun REFERENDUM pentru reintroducere pedepsei capitale pentru acesti nenorociti care au vandut tot in numele liberalismului
  • 0 (6 voturi)    
   Bai comunistule (Joi, 5 februarie 2009, 0:42)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui liv

   Eu propun sa te muti in Coreea de Nord!

   Hai, pa! Drum bun si sa nu te mai intorci aici la liberali.
   • 0 (4 voturi)    
    =)) (Joi, 5 februarie 2009, 9:31)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui un roman

    ma faci sa rad...

    hai sa lasam criminalii liberi ca doar e democratie si libertate...
   • -1 (1 vot)    
    americanii (Joi, 5 februarie 2009, 9:36)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui un roman

    sunt comunisti rau nu?
    ca si aia au pedeapsa cu moarte...
    esti dus ...

    apropos tu chiar crezi ca suntem liberi??? hahaha you're hopeless
 • +2 (6 voturi)    
  nervi fara dovezi (Miercuri, 4 februarie 2009, 23:51)

  PaulR [utilizator]

  Ieri, cand a izbucnit scandalul asta am scris urmatorul comentariu la articolul initial de pe Hotnews:
  "Nu mai reactionati visceral si trageti concluzii doar dupa ce veti avea toate informatiile necesare. "

  Am primit o multime de minusuri de la internauti nervosi si revoltati.
  Sper ca acum sunt mai calmi si mai rationali.
 • -1 (3 voturi)    
  Am si eu o intrebare.... (Joi, 5 februarie 2009, 8:57)

  judex1 [anonim]

  Daca Patriciu este un mare om de afaceri, onest si profesionist, de ce trebuie sa foloseasca metode mafiote? De ce ascunde faptul ca el este in spate la Sterling? De ce alege calea oculta? Ce are de ascuns? Apropo, cand plateste statului roman datoriile care se apropie de 1 miliard de dolari? Nu de altceva, dar este nevoie de bani pentru pensii si salarii.
  • +1 (1 vot)    
   "Patriciu in spate la Sterling"...?? (Joi, 5 februarie 2009, 10:02)

   Vlad [anonim] i-a raspuns lui judex1

   Crezi ca aia sunt asa de prosti sa fie controlati de Patriciu? Patriciu a facut doar lobby pentru Sterling si atat. Ceea ce in America ar fi perfect legal.
   • 0 (0 voturi)    
    Multumesc pentru raspuns.... (Joi, 5 februarie 2009, 10:29)

    judex1 [anonim] i-a raspuns lui Vlad

    dar, totusi, nu inteleg ce are de ascuns. Daca a facut numai lobby, ceea ce nu este ilegal, de ce se ascunde? Si, apoi, poate nu ai observat, dar am mai pus si alte intrebari pertinente.
  • +1 (1 vot)    
   Am si eu o intrebare.... (Joi, 5 februarie 2009, 12:16)

   judex1 [anonim] i-a raspuns lui judex1

   Daca Patriciu este un mare om de afaceri, onest si profesionist, de ce trebuie sa foloseasca metode mafiote? De ce ascunde faptul ca el este in spate la Sterling? De ce alege calea oculta? Ce are de ascuns? Apropo, cand plateste statului roman datoriile care se apropie de 1 miliard de dolari? Nu de altceva, dar este nevoie de bani pentru pensii si salarii.
 • +1 (1 vot)    
  Tabloidizarea pentru audienta... (Joi, 5 februarie 2009, 13:44)

  Rali [utilizator]

  Nu am avut chef sa discut subiectul asta pt ca am considerat ca nu am suficieinte date ca sa am o parere.
  Am citit ce s-a scris pe aici si articolul, dupa care de curiozitate m-am uitat la harta marita.
  Hai sa ne luam de cele 15 companii care au concesiuni, de Sterling resources ca au concesionat si sudul Olteniei, sau de Aurelian Oil & Gas etc. care are o bucata din Moldova. In plus harta e din iunie 2006, deci mult inainte de izbucnirea acestui mic scandal de tip Click sau Libertatea. Se pare ca toata tara e concesionata de ceva anii si noi aflam dupa ce am castigat dreptul de a avea granita maritima cu Ucraina.
  Cat despre PNL, PSD, PDL si restul, irelevanti daca privesti harta si piata resurselor.
  Un tipic de scandal ca sa mai agite activistii de partid.
 • 0 (0 voturi)    
  STERLING (Sâmbătă, 13 iunie 2009, 19:31)

  eris [anonim]

  Am vazut ca in cazul Sterling se spun numai anumite lucruri, numai ce se vrea.Exista mult mai multe informatii care nu sunt facute publice, tocmai pentru a duce creea impresia ca la mijloc ar fi ceva necurat. Daca-i asa numiti-i pe cei care sunt principalii actionari ai lui Sterling si solicitati-le explicatii, decat sa vorbiti doar de dragul de a vorbi.Insa vad ca cei din PSD, in afara de Dl. I.Iancu, nu spune nici unul nimic, Dl.Presedinte Basescu, nu spune nimic,tragand concluzia ca e o diversiune. Aceasta firma Sterlig ,infiintata in 2008, nu venea ea de capul ei sa incheia cu statul roman o asemenea afacere. Asa ca nu va mai dati degeaba dupa deget si spun adevarul, Dl. Tariceanu nu cred ca semnat acest contract dupa bunul lui plac, de parca ar fi semnat pentru deschiderea florariei din colt. Hai sa fim seriosi, sa spunem adevarul si sa numai dam vina aiurea.La fel ca si cu Bechtel.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by