Potrivit pagini de Internet a companiei Sterling Resources perimetrul Pelican se suprapune, partial cu suprafata de 9700 kilometri patrati de platou continental pe care le-a castigat Romania prin decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga. "Se astepata o decizie a Curtii in legatura cu delimitarea platoului continental pentru perimetrul Pelican", se mentioneaza pe pagina oficiala a companiei. Compania mai mentioneaza ca perimetrul Pelican include mai multe prospecte printre care si un potential zacamant denumit Gasca. In informarea publicata de reprezentantii companiei pe Internet se mentioneaza ca perimetrul Pelican este inclus in planurile de termen mediu de forare ale companie
Guvernul Tariceanu a ratificat, in noiembrie 2008, un act prin care compania Sterling Resources primeste dreptul de explorare si exploatare pentru cele doua perimetre: Midia si Pelican, situate in zona castigata de Romania la Haga.
Istoricul licentelor de explorare
- 1992-2001 "Entreprise Oil Exploration Ltd" (Marea Britanie), subsidiara a firmei "Enterprise Oil PLC" (Marea Britanie), si "Canadianoxy (Romania) Ltd" primesc contract de explorare
- 2001-2005 Paladin Resources. Compania a achizitionat Entreprise Oil Exploration Ltd preluand si perimetrele de explorare din Romania
- 2005-2006 Talisman Energy. Compania Talisman Energy a cumparat in anul 2005 compania Paladin Resources intrand in posesia perimetrelor de explorare Midia si Pelican
- 2006-2008 Sterling Resources Ltd. Compania candiana cumpara de la Talisman Energy cele doua perimetre de explorare
- August 2007. Agentia Nationala a Resurselor Minerale si compania Sterling Resources semneaza un contract de concesionare, care permite explorarea si exploatarea celor doua perimetre.
In data de 22 septembrie 1992, fostul premier Theordor Stolojan semneaza o hotarare de Guvern privind explorarea si impartirea productiei celor doua perimetre mentionate mai sus.
“Contractul pentru explorarea si impartirea productiei de hidrocarburi din perimetrele nr. 13 (Pelican) si 15 (Midia), incheiat intre "Rompetrol" - S.A. si consortiul format din companiile "Entreprise Oil Exploration Ltd" (Marea Britanie), subsidiara a firmei "Enterprise Oil PLC" (Marea Britanie), si "Canadianoxy (Romania) Ltd" (Canada), subsidiara a firmei "Canadian Occidental Petroleum Ltd" (Canada), semnat la Bucuresti pe data de 6 august 1992”, se mentioneaza in Hotararea de Guvern.
Directorul general adjunct al ANRM, Mihai German, a declarat marti la Realitatea TV ca initial, titularul perimetrului Pelican Midia a fost firma Enterprise. Conform legii Petrolului, firma Enterprise a transferat acest acord firmei Paladin, care ulterior a ajuns la Sterling Resources.
Pe firul licentelor de explorare
In anul 2001, compania Paladin a cumparat Enterprise Oil PLC fiindu-i astfel transferat si dreptul de explorare asupra celor doua perimetre din Marea Neagra. In 2005, cele doua perimetre ajung in proprietatea Talisman Energy, dupa ce compania achizitioneaza Paladin Resources.
Potrivit informatiilor publicate de Sterling Resources Ltd, cele doua perimetre Pelican si Midia au intrat in proprietatea companiei in 2006, ele fiind cumparate in urma unui aranjament financiar realizat cu compania Talisman Energy. Astfel, din 2006 Sterling Resources a primit dreptul de explorare si impartirea productiei asupra 4.500 de kilometri patrati din perimetrele de exploatare.
Licenta de explorare se transforma in concesiune in 2007. Pe pagina de internet a companiei canadiene se mentioneaza: “In anul 2007 Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale au ajuns la o intelegere prin care licenta de explorare si impartirea productiei se transforma in concesiune”.
Gicu Borosi, director in cadrul ANRM a explicat pentru HotNews.ro ca licenta de explorare si si impartirea productiei a fost transformata in contract de concesiune din cauza faptului ca s-au modificat o serie de legi. "Prin acest contract compania Sterling are dreptul de exploatare a resurselor. Este normal, compania a investit milioane de euro in explorare de ce sa nu aiba dreptul sa si exploateze aceste resurse?", a declarat Gicu Borosi. Altfel spus Sterling Resources are dreptul de exploatare pentru resursele aflate pe cei 4.500 de kilometri patrati din Marea Neagra.
Potrivit companiei, in noiembrie 2008, Guvernul nu a facut decat sa ratifice intelegerea din 2007 si sa modifice articolul 11 al intelegerii anterioare. Potrivit companiei canadiene, modificarile din noiembrie 2008 nu fac decat sa “scada implicarea institutiilor statului in operatiunile zilnice si confera o mai mare autonomie detinatorului licentei”
Diferendul cu Ucraina a blocat concesiunile si explorarile
Aceste concesiuni de explorare au fost facute inainte de 1995, care este data de "cristalizare a diferendului cu Ucraina", lucru confirmat si de Mihai Gherman, director general adjunct al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), care a spus ca acordul cu Enterprise a fost semnat in anul 1990 si a intrat in vigoare in 1992. De atunci, nu s-au mai facut concesiuni in perimetrul revendicat de ambele state. Concesiunile aprobate pana in 1995 s-au facut in linia maximala ceruta de URSS.
Firmele care aveau concesiuni in perimetrul revendicat de Romania si Ucraina au fost notificate in legatura cu diferendul dintre cele doua tari si dupa data de cristalizare a diferendului nu s-au mai facut nici explorari in aceasta zona. Astfel, rezulta ca exista concesiuni in zona aflata in discutie, ba chiar mai mult, exista zone unde atat Romania cat si Ucraina au facut concesionari.
Pana marti, 3 februarie, nu exista o linie de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra intre Romania si Ucraina. Diferendul a durat 40 de ani. In timpul celor 40 de ani de negocieri au existat mai multe pretentii. URSS a revendicat o linie mai mica decat cea ceruta de Ucraina, adica linia de delimitare a platoului continental si a zonelor economice era mai aproape de granitele fostului URSS decat cea ceruta de Ucraina.
Datele Agentiei Nationale a Resurselor Minerale arata ca doua firme au incheiate contracte de concesiune pentru resursele de gaze si titei din largul costelor Romaniei, respectiv Petrom si Sterling Resources.
Potrivit specialistilor, licentele de explorare sunt acte distincte fata de actele de exploatare. Licenta de explorare permite evaluarea resurselor unui perimetru dat, pe cand o licenta de exploatare, asa cum ii spune si numele, permite companiei in cauza sa extraga si sa valorifice resursele.
Actionari Sterling:
- Total Market Capitalization (USD): 90,60m
- Ownership
- Stakeholders
- Gibson (Stewart G): 0,78%
- Agrawal (Raj K): 0,19%
- Institutional Ownership: 37,18%
- Sprott Asset Management Inc.: 21,48%
- Trapeze Asset Management, Inc.: 9,84%
- Jones Heward Investment Counsel Inc.: 1,87%
- AGF Management Ltd.: 1,13%
Update: Niculae Vidu, administratorul Rompetrol Well Services, companie controlată de Dinu Patriciu, este de nouă ani şi reprezentantul legal firmei off-shore Sterling Resourses Ltd, care a primit dreptul de explorare a zăcămintelor din două perimetre din zona Insulei Şerpilor, potrivit www.vot.ro.
BUNA idee! Daca iti prezint eu o afacere pe care vreau s-o fac - nu vrei sa investesti in ea?
Tocma' am descoperit ca nu mi-ar strica un fraier... :)))
Explorarea submarina (atentie! NU ma refer la "prospectiuni" ci la EXPLORARE - iar daca "te pricepi" zi aici diferenta intre astea doua! >:) este EXTREM de scumpa! Probabilitatea ca o firma sa faca "explorare" num'ashaaaa... in speranta ca "va vinde o harta" este minima! Nu zic chiar "zero" - dar minima!
Astfel incat s-ar putea ca acela care "nu se pricepe" sa NU fiu eu! Ghici cine este, in cazul acesta! :-p
"Harta geofizica", auzi! Ai auzit si tu termenul asta undeva! Adica rezultatul "explorarii" se limiteaza la o "harta geofizica"? Hai, ca m-ai facut sa si rad... Asta fu tare!
Sterling nu are contract in zona casitgata la Haga, ci a explorat si identificat 2 zacaminte in afara acelei zone, intr-o concesiune pe 4.500km2.
Pe care nici macar nu le exploateaza, pt. ca trebuie multi bani, probabil va cauta un "aliat" mai puternic (Romgaz, Rompetrol, Petrom sau BP, Shell, etc.)
In zona aflata in litigiu nu s-au dat concesiuni, nici o companie nu vroia sa isi bage banii, pt. ca nu stia daca va semna cu Ucraina sau cu Romania !
ma asteptam la licitatii serioase sa ne laudam si noi ca am castigat ceva pentru prima oara de la infiintarea Romaniei si de fapt ne`ma facut de kakao
PS: mai bine pierdeam acel proces, cel putin scapam de sentimentul asta puternic de frustrare
Pe de alta parte, nu uita ca suntem in 2009 - deci NU statul "exploateaza" zacamintele alea (in nici o situatie) - in schimb, statul IA o redeventa, deci zacamintele ADUC bani la stat! :)
afacerea seamana mult cu inchirirerea vilelor din primaverii unde, si-acolo, cei ca tine au spus "care e problema, ca doar platesc chirii oamenii aia". una e sa platesti 50 de euro pe ditamai vila si alta e sa fi dat 5000, cat e pretul pietei.
Bai nomadule, de la "infiintare", prin 1859, Romania a castigat Dobrogea, Cadrilaterul, apoi a recuperat Transilvania, Bucovina si Basarabia. Asa ca nu ne plange tu de mila cu lacrimi de crocodil minoritar.
Diktatul fascist de la Viena ne-a luat Cadrilaterul, iar pactul fascisto-comunist intre Hitler si Stalin ne-a luat Basarabia si Bucovina.
Am recuperat la Haga o parte din apele maritime luate de Ucraina, vom reusi si reunificarea cu Moldova, apoi mai vedem cum e si cu Buceagul si Bucovina.
Trebuie rabdare si gasirea momentelor istorice oportune.
Noi romanii suntem din ce in ce mai puternici in regiune, Romania e a 7-a tara din UE ca suprafata, populatie si potential economic, asa ca prin marile capitale va conta mai mult ce zice Romania decat ce zice Bulgaria, Ungaria sau Ucraina Mica ocupata de rusi in curand!
E bine ca am castigat acel proces si iti inteleg frustrarea, e "normal" sa te superi ca Romania creste cu echivalentul a circa 20 de Balatoane :)))
in al doilea rand tu pierzi ideea de baza: am platit avocati si ne`am zbatut ca sa castigam ceva din acest proces pentru ca dupa cateva ore de la pronuntarea verdictului sa aflam ca de fapt ne bucuram degeaba pentru ca de fapt mare parte din teritoriul castigat este deja concesionat catre un srl de apartament cu cifra de afaceri fabuloasa si foarte serioasa si care sunt sigur poate sustine investitiile necesare pentru exploatare si absolut va aduce un castig fabulos dar nu noua care am platit procesul ci la baietii smekeri care sau chinuit sa dea o ordonanta si sau rezolvat
si ce sa zic ca suntem tare puternici in zona mai ales cu astfel de guverne, eu am impresia ca traiesti pe alta....planeta(Romanie)?
si da ai dreptate avem mare potential si cu atat vom ramane pentru foarte mult timp, cu mult mult potential atata timp cat se fac astfel de afaceri
Totusi trebuie sa admitem ca Tariceanu e baiat destept.
Eu tot cu el votez.
Daca conditiile astea sunt nefavorabile inteleg consternarea, altfel nu vad motive de ingrijorare - nu era clar ca o sa fie o companie straina care extrage? Singura romaneasca e Petrom - cu care strainii au contract, deci sunt inclusi si ei..
Jurnalism de 2 bani!
Voi intelegeti ceva din fragmentul asta?
Licenta de explorare ... pe cand o licenta de exploatare
Sa fie o Licenta de explorare sau o Licenta de explorare? Hmmmm.... cred ca o sa aleg o licenta de explorare. Sau mai bine o licenta de explorare. Nuuuu.... hai totusi o licenta de explorare.
licenta de explorare iti da dreptul sa explorezi si sa cuantifici, poti fi platit de un stat /companie ca sa afle ce are acolo.
licenta de exploatare iti da dreptul sa extragi.
Care va sa zica, Stolojan e de vina! (si, desigur Basescu, fiindca a vandut flota, nu-i asa?)
Ca fapt divers, in '92 Rompetrol nu avea nicio legatura cu Patriciu.
In 2007, Tariceanu si confirmarea concesionarii vor fi avut vreo legatura cu Patriciu?
Dar ce importanta mai are, suntem cativa fraieri care comenteza vreo 3 zile, apoi sa fie.... linistea de care avem atata nevoie!
La el si pentru ca nu vinde Logan la reprezentata Citroen!
Dupa, ne permitem sa redevenim civilzati.
Propun sa ne vedem chiar weekend-ul asta.
Hai, pa! Drum bun si sa nu te mai intorci aici la liberali.
hai sa lasam criminalii liberi ca doar e democratie si libertate...
ca si aia au pedeapsa cu moarte...
esti dus ...
apropos tu chiar crezi ca suntem liberi??? hahaha you're hopeless
"Nu mai reactionati visceral si trageti concluzii doar dupa ce veti avea toate informatiile necesare. "
Am primit o multime de minusuri de la internauti nervosi si revoltati.
Sper ca acum sunt mai calmi si mai rationali.
Am citit ce s-a scris pe aici si articolul, dupa care de curiozitate m-am uitat la harta marita.
Hai sa ne luam de cele 15 companii care au concesiuni, de Sterling resources ca au concesionat si sudul Olteniei, sau de Aurelian Oil & Gas etc. care are o bucata din Moldova. In plus harta e din iunie 2006, deci mult inainte de izbucnirea acestui mic scandal de tip Click sau Libertatea. Se pare ca toata tara e concesionata de ceva anii si noi aflam dupa ce am castigat dreptul de a avea granita maritima cu Ucraina.
Cat despre PNL, PSD, PDL si restul, irelevanti daca privesti harta si piata resurselor.
Un tipic de scandal ca sa mai agite activistii de partid.