Guvernul a decis, in sedinta de Guvern de joi, prin ordinul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, desecretizarea contractului cu firma Sterling Resources privind concesionarea resurselor de gaz si petrol din zona Insulei Serpilor din Marea Neagra, a anuntat premierul Emil Boc.

"In plus, pentru ca contractul prevedea clauze de confidentialitate, s-a obtinut de la firma Sterling Resorces acordul pentru ca detaliile contractului sa fie facute publice. De asemenea, contractul va fi publicat pe site-ul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale", a adaugat Emil Boc.

"Contractul prevede ca Sterling Resources poate face exploatarea resurselor din Marea Neagra, dupa decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga", a anuntat Emil Boc.

Printr-o Hotarare de Guvern, emisa de Guvernul Tariceanu (Hotarare nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate unei firmei Midia Resources.

"Vom analiza sub aspect legal modalitatea in care un contract de explorare si impartire a productiei a fost transformat in contract de acord petrolier si de concesiune, vom studia exact tot cadrul legal, si vom analiza si oportunitatea realizarii unui asemenea demers din perspectiva consecintelor economice si a evaluarilor pentru bugetul de stat", a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern de joi.

Primul ministru spune ca specialistii Guvernului vor cauta si solutii pentru modificarea clauzelor privind exploatarile din perimetrele Midia si Pelican.