Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a coborat miercuri estimarile cu privire la cererea mondiala de petrol din acest an, din cauza deteriorarii conditiilor economice globale, informeaza Reuters.

Astfel, cererea este estimata sa scada cu 980.000 barili/zi in 2009, la 84,7 milioane barili/zi, potrivit raportului petrolier lunar al agentiei, cu mult peste estimarile facute luna trecuta cand se astepta o reducere a cererii cu 500.000 barili/zi.

Previziunile intaresc dovezile ca actuala criza econoica afecteaza grav consumul de combustibil. AIE, ce ofera consultanta in domeniul energiei pentru 28 de tari industrializate, a anuntat ca aceasta recenta scadere a cererii ar putea sa nu fie si ultima.

“Concluzia este ca 2009 pare a fi un an destul de slab”, a declarat, pentru Reuters, David Fyfe, directorul pentru industria si pietele petroliere din cadrul AIE. “Este mult prea devreme sa estimam daca aceasta va fi cea din urma coborare a perspectivelor privind cererea, deoarece criza economica este in plina desfasurare”, a spus Fyfe.

Cererea mondiala de petrol este estimata acum la un nivel cu 1,4 milioane barili/zi mai mic decat cel din 2007, inainte ca preturile sa inceapa sa creasca si economia mondiala sa determine scaderea cererii. Mai mult, AIE a anuntat ca a revizuit in scadere perspectivele de cerere dupa ce FMI a redus estimarile de crestere economica mondiala la numai 0,5% in 2009.