Compania rusa Lukoil este interesata de exploatarea a doua zacaminte de petrol si gaze naturale din Irak, recent scoase la licitatie, anunta RBC Daily. Participarea la licitatie s-ar putea face in tandem cu grupul american ConocoPhillips.

Este vorba de un sector din Kurna-2, a carui licenta de exploatare a apartinut companiei ruse pana la inlaturarea de la putere a regimului lui Saddam Hussein, precum si zacamantul Rumaila, al treilea din lume dupa rezervele sale de petrol si care reprezinta circa 15% din totalul rezervelor de titei irakian.

Pana nu de mult s-a crezut ca societatile ruse vor obtine acces la aceste bogatii in schimbul deciziei de anul trecut a Kremlinului de a sterge datoria Bagdadului fata de Rusia, in valoare de 12,9 miliarde dolari.

Analistul Vitali Kriukov, de la firma de consultanta Kapital, atrage atentia asupra riscurilor cu care s-ar putea confrunta investitiile in Irak. Spre exemplu, in Irak nu exista o baza legislativa coerenta pentru investitiile straine in domeniul petrolier, nu a fost adoptata o lege a petrolului, nu au fost stabilite in detaliu conditiile licitatiilor viitoare si nici cota de venituri pe care pot miza companiile din exploatarea zacamintelor, scrie RBK Daily.