Cancelarul german Angela Merkel a apreciat duminica, dupa reuniunea informala a liderilor UE consacrata crizei economice, ca proiectul gazoductului Nabucco nu trebuie subventionat din bani publici, informeaza Reuters.

Principalul furnizor interesat de proiect pana in acest moment, Azerbaidjanul, nu se va angaja ferm inainte de a obtine garantii clare privind finantarea. Intr-un cerc vicios, bancile nu se implica, pentru ca nu sunt sigure pe resursele de gaz din Azerbaidjan. Tocmai de aceea, Uniunea Europeana a facut repetate apeluri la statele membre sa se angajeze in a garanta finantarea conductei din bani publici. Recent, a propus alocarea a 3,5 miliarde de euro din fondurile europene pentru proiecte energetice-cheie, precum gazoductul Nabucco, pentru a evita o noua criza a gazelor.

Pana acum, statele europene nu au facut decat sa priveasca cu scepticism o finantare pe termen lung, confruntandu-se si cu dificultati economice. Insa abia duminica un lider UE - Angeka Merkel - si-a exprimat clar opinia fata de propunerea Bruxelles-ului.