Discutia despre pretul gazelor explodeaza in plina criza economica. Specialistii in domeniu sustin ca, prin modul in care se calculeaza factura la gaz, cetateanul plateste mai mult decit consuma. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a stabilit in iunie 2008 o formula de calcul a pretului gazului, care baga in buzunarele furnizorilor cu 24% mai mult decat trebuie, de la fiecare cetatean platitor. Deputatul PDL, Adrian Gurzau, cere o comisie parlamentara de ancheta pe tema pretului gazelor.

Autoritatile romane au fost obligate sa pregateasca integrarea europeana, printr-o serie de masuri de uniformizare a procedurilor si uzantelor vizand relatia consumatorului cu marii furnizori de utilitati publice.

In 2005, fosta Autoritate Nationala de Reglementare din domeniul Gazelor Naturale a decis modificarea modului de facturare a gazelor naturale. Din momentul integrarii in Uniunea Europeana, adica din 2007, ar fi urmat sa nu mai platim volumul de gaze naturale consumat, ci efectul caloric dat de acel volum de gaze, asa cum platesc cetatenii europeni.

Modificarea modului de facturare a consumului de gaze naturale nu s-a facut odata cu admiterea Romaniei in Uniunea Europena, ci un an si jumatate mai tarziu, la 1 iulie 2008. Insa, nici atunci nu au facut-o cum spuneau normele UE, dimpotriva, autoritatile romane au conceput in Ordinul 65/2008 o formula de calcul diferita de cea a standardelor europene. Specialistii in gaze sustin ca prin acest mod de calcul, autoritatii ii fura pe romani la factura cu circa 24%.

Specialistii in gaze sustin ca metodologia de conversie a tarifului de la volumul de gaze consumat la eficienta energetica consumata de beneficiari a fost facuta astfel incat sa avantajeze furnizorul de gaze naturale in detrimentul populatiei.

Furt cu termometrul

  • In primul rand, pentru ca, desi metodologia europeana stabileste ca etalon pentru conditiile in care se face conversia volum/putere energetica temperatura de zero grade Celsius, ANRE a stabilit ca etalon temperatura de 15 grade Celsius, fapt care induce, conform legilor fizicii, un volum mai mare de gaz luat in calcul la plata facturii. La noi, se masoara volumul de gaz consumat la temperatura de 15 grade Celsius, cind aceeasi cantitate de gaz este mai putin densa, dar mai voluminoasa decit la 0 grade Celsius, iar consumatorul plateste mai mult. Din aceasta cauza, consumatorul roman plateste o factura cu aproximativ 9,1% mai mare, spun specialistii.
  • In al doilea rand, in calculul facturii se ia puterea calorica a gazului, cita caldura rezulta din gazul consumat. Ei bine, puterea aceasta este optima daca este masurata la 25 grade Celsius, potrivit standardului european. La noi, puterea calorica se calculeaza la 15 grade Celsius, cind gazul nu are o ardere foarte buna. Ceea ce modifica rezultatul, din nou, si duce la   discriminarea consumatorului roman in comparatie cu cel european. Din aceasta cauza, sustin specialistii, consumatorul roman plateste o factura cu aproximativ 11,7% mai mare.
  • In al treilea rand, Ordinul ANRE (62/2008) lasa la latitudinea producatorilor de contoare de gaz marja de eroare metrologica, in loc sa o limiteze intr-un mod rezonabil, care sa nu permita spolierea consumatorului casnic. De asemenea, ordinul nu fixeaza si nu limiteaza in timp pana cand aparatele de masura (contoare) sa scada marja de eroare. Din marja de eroare inacceptabil de mare, la unele contoare de 4%, platitorul roman de factura poate sa scoata mai mult cu 4% la factura de gaz decat cetateanul european.

„Sunt sigur ca, in aceasta iarna, toti cetatenii romani s-au intrebat de ce au facturi atat de mari la plata gazelor naturale. Si sunt sigur ca nimeni nu le-a putut raspunde la aceasta intrebare. Nici macar cei care ar fi trebuit, prin natura obligatiilor lor legale, sa vegheze la bunul mers al lucrurilor in acest domeniu nu au facut-o. Si nu au facut-o, tocmai pentru ca ei sunt principalii vinovati pentru acest furt premeditat!”, a declarat pentru Hotnews.ro deputatul PDL, Adrian Gurzau. El cere o ancheta parlamenrtara pe tema facturii la gaz si tragerea la raspundere a celor care „i-au furat pe romani chiar prin normele de ei stabilite”.

Contactat de Hotnews, fostul presedinte al ANRE, Gergely Olosz, cel care a semnat Ordinul prin care se stabilea formula de calcul a facturii la gaz spune ca: „Am trecut la formula de calcul prin care romanii sa nu mai plateasca volumul de gaz consumat ci efectul caloric al lui, dupa normele europene. De ce s-a optat pentru masurarea volumului la 15 grade si nu la 0 grade? Astea sint detalii tehnice, eu v-am explicat in esenta de ce am trecut la alt mod de calcul. Daca vreti detalii, sunati la ANRE, eu nu mai sint acolo!”.