Compania nationala Romgaz incearca sa coopteze proiectantul de specialitate al Gazprom in definirea unor faze ale studiului de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, pentru a face proiectul mai atractiv pentru investitori, potrivit datelor transmise de Romgaz agentiei NewsIn.

"Mentionam ca am incercat, impreuna si de comun acord cu Petrostar Ploiesti, sa cooptam ca si colaborator in definirea unor faze ale studiului si proiectantul de specialitate al Gazprom, tocmai pentru a conferi studiului o mai mare atractibilitate din punct de vedere investitional. Nu ascundem ca am sperat prin aceast demers sa incheiem un parteneriat cu cel mai mare furnizor de gaze al momentului si sa utilizam poate impreuna potentialul unui depozit de asemenea dimensiuni, care ar putea aduce beneficii ambelor parti", conform Romgaz.

Surse din cadrul Romgaz au declarat pentru NewsIn ca discutiile cu Gazprom continua, aceasta problema fiind abordata si in cadul vizitei pe care reprezentantii Gazprom au facut-o la sfarsitul anului trecut la Bucuresti.

Desi producatorul de gaze a anuntat inca din vara trecuta ca Petrostar Ploiesti este compania cistigatoare, care urma sa efectueze studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni, pina acum nu a fost semnat un contract. Reprezentantii companiei precizeaza ca totusi contractul cu Petrostar Ploiesti va fi semnat .

"Contractul dintre Romgaz si Petrostar Ploiesti nu a fost semnat pina acum din cauza dificultatilor de definire si asigurare a surselor de gaze naturale care vor trebui sa alimenteze depozitul, cit si dificultatilor de stabilire a unor parametrii functionali ai depozitului (pmax, Vmax, Qmax extras zilnic, P instalata a statiei de comprimare etc), elemente absolut necesare in fundamentarea unui studiu de fezabilitate. Estimam clarificarea tuturor elementelor trehnico-economice si comerciale mentionate, cel tirziu in a doua decada a lunii aprilie", potrivit informatiilor Romgaz.

Acestia au mentionat ca discutiile dintre Romgaz si Petrostar Ploiesti sunt intr-o etapa de finalizare a fazelor determinante ale studiului si de detaliere a continutului fiecarei faze in parte. "Definirea mai precisa a fazelor proiectului si etapizarea realizarii lor a fost absolut necesara, avind in vedere: dimensiunea depozitului (o eventuala capacitate de stocare de 2 miliarde mc gaze); schimbarea conditiilor de piata interna si externa, respectiv cererea pietei, structura consumului si preturi – dupa criza gazelor din luna ianuarie – conditii care reconsidera sarcina depozitelor din punctul de vedere al capacitatii totale de inmagazinare, capacitatii de extractie, debite maxime de injectie/extractie si flexibilitate la ciclul de extractie; necesitatea dimensionarii depozitului corelat cu sursele de gaze si cu piata de consum", afirma reprezentantii Romgaz.

Reprezentantii Romgaz estimeaza de asemenea ca investitiile pentru acest depozit de gaze s-ar putea ridica la 500 milioane euro, iar capacitate de stocare ar putea ajunge la 2 miliarde metri cubi gaze.

Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Romgaz, care are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Romgaz produce anual circa o treime din consumul de gaze al tarii.