Compania Suncor Energy a ajuns la un acord privind achizitionarea pachetului de actiuni al Petro-Canada, intr-o tranzactie evaluata la circa 15 miliarde de dolari, relateaza New York Times. Cele doua companii au preferat o fuziune in conditiile in care se confruntau cu costuri de productie tot mai mari si cu o opozitie crescuta din partea grupurilor ecologiste.

Conform intelegerii, fiecare actionar al Petro-Canada va primi 1,28 actiuni in cadrul noii companii pentru fiecare actiune detinuta in Petro-Canada, in timp ce actionarii Suncor vor primi cite o noua actiune pentru fiecare titlu detinut deja. In cele din urma, distributia actiunilor va fi de 40 la suta pentru actionarii Petro-Canada si restul detinut de cei ai Suncor.

Cele doua companii spera ca prin aceasta fuziune sa realizeze economii de circa 300 de milioane de dolari anual, se arata intr-un comunicat de presa.

Petro-Canada a fost controlata de guvernul canadian pina in anul 1995, iar prin aceasta fuziune dispare ultimul vestigiu al unui plan controversat initiat de fostul premier Pierre Elliot Trudeau, care in anii '70 a pus toate resursele energetice sub administratie de stat. Astazi, Petro-Canada opereaza mai multe cimpuri petroliere, rafinarii si retele de distributie a carburantilor. Anul trecut a avut o cifra de afaceri de 3,8 miliarde de dolari canadieni.

Suncor este cea de-a treia mare companie petroliera din Canada. La origini a fost o filiala a companiei Sun Oil, numai ca firma americana si-a vindut toata participatia in anul 1995.