Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis sa mentina pretul gazelor furnizate consumatorilor in regim reglementat si dupa 1 aprilie. La prima vedere pare o veste buna, insa ar fi fost si mai buna daca ANRE ar fi calculat tariful in functie de evolutia preturilor la gazele din import. Mai precis, tarifele in sistem reglementat ar fi trebuit sa scada in conditiile in care au fost reduse cu 110 dolari/1.000 metri cubi preturile la gazele din import. De asemenea, ponderea importurilor in consumul national a scazut cu 5% de la 25% cat era in primul trimestru.

ANRE a luat in calcul o reducere cu aproape 10 lei/MWh (12%) de la 77,7 lei cat a fost in primul trimestru a tarifului catre furnizori. "Pentru trimestrul al doilea al anului 2009, ANRE a evaluat suma fixa unitara la valoarea de 68,55 lei/MWh. Prezentul document contine evaluarile ANRE privind estimarea costurilor necesare pentru achizitia gazelor naturale destinate furnizarii in regim reglementat, inclusiv serviciile aferente", preciza un document postat in urma cu o luna pe pagina de internet a ANRE . Aceasta valoare fixa unitara nu include acciza si TVA-ul, dar acopera integral cheltuielile de achizitie a gazelor de catre furnizori si cele de transport, mai arata documentul. De asemenea, ANRE a luat in calcul mentinerea preturilor la gazele din productia interna de 45,71 lei/MWh.

Practic, pentru al doilea trimestru au fost reduse tarifele la distribuitori (Distrigaz Sud, controlat de Gaz de France - Suez, si E.ON (Distrigaz Nord), au scazut preturile la gazele din import de la de la 480 USD/1.000 mc la 370 USD/1.000 mc, a fost micsorata ponderea gazelor din import (care sunt de trei ori mai scumpe decat gazele interne) in consumul national si au fost mentinute preturile la gazele din productia interna. Cu toate acestea, preturile la consumatorul final au ramas aceleasi.

Articol integral EurActiv.ro