Productia de gaz a Gazprom a scazut cu aproape un sfert fata de aceeasi luna a anului trecut, in conditiile scaderii cererii la nivel mondial. Pe de alta parte, Gazprom mai are de asteptat in ce priveste punerea in aplicare a planurilor de diversificare a livrarilor de gaz natural lichefiat.

Conform Reuters, productia de gaz livrata de compania rusa Gazprom a scazut in martie cu 24% fata de aceeasi luna din 2008, la 1,24 miliarde de metri cubi pe zi. Productia totala de gaz din martie 2009 a Gazprom a fost de 38,516 miliarde de metri cubi, arata datele publicate de Ministerul Economiei din Rusia, citate de NewsIn

Fata de februarie, productia de gaz a Gazprom a coborât cu 12%. Gazprom furnizeaza o cincime din productia mondiala de gaz si un sfert din necesarul de consum al Europei.

Pe de alta parte, Gazprom nu isi va putea pune rapid in aplicare amenintarile privind livrarile de gaz natural lichefiat catre SUA si Asia, pentru ca are nevoie de cel putin patru-cinci ani pentru dezvoltarea unor noi zacaminte. Gazprom vrea sa mareasca productia de gaz lichefiat in vederea unor livrari alternative catre Statele Unite, regiunea Asia-Pacific si Europa, conform unei surse din interiorul grupului.

In afara de Sahalin, Gazprom se poate baza pe rezervele depozitelor de la Stokman si din Iamal.

O fabrica pentru gaz lichefiat a fost deja inaugurata pe insula Sahalin, la 160 de kilometri de Hokkaido . Aceasta va permite Gazprom sa faca livrari pe piata japoneza, coreeana si americana. Fabrica va produce 9,6 milioane tone de gaz lichefiat pe an, in 2010, reprezentind aproximativ 4% din productia mondiala.

Stirea vine dupa ce Gazprom a anuntat miercuri ca va lua in considerare noi proiecte de lichefiere a gazelor, in loc de a le furniza catre Europa prin conducte, invocind riscuri ale tranzitului.

“In conditiile in care piata de gaze lichefiate se globalizeaza, in timp ce riscurile tranzitului sunt crescute si sunt semnate acorduri care ignora interesele Rusiei, trebuie sa reanalizam strategia noastra si sa demaram alte proiecte”, a declarat presedintele Gazprom, Aleksei Miller.

Acesta nu a mentionat documentele “care ignora interesele Rusiei”, dar oficialii rusi si Gazprom au criticat dur un acord din martie intre Ucraina si Uniunea Europeana (UE).

Acordul prevede o investitie din partea UE in retelele de gaze naturale din Ucraina. Rusia s-a aratat contrariata de faptul ca niciuna dintre cele doua parti nu a cerut implicarea oficialilor de la Moscova, in ciuda faptului ca este singurul furnizor de gaze naturale prin acea ruta.

Ucraina a anuntat ca Rusia inca se poate implica in planurile de modernizare a conductelor, dar aceasta din urma a anuntat ca va suspenda discutiile cu Ucraina pentru un imprumut de stabilizare de 5 miliarde dolari, pâna când nu se clarifica termenii noului acord cu UE.