Rusia, iritata ca nu a fost invitata sa participe la proiectul european de modernizare a gazoductelor ucrainene, a amenintat vineri ca isi va "diversifica" livrarile de gaze naturale pe relatia Asia, denuntand din nou proiectul UE drept "irealizabil", relateaza AFP.

"Trebuie sa acordam o atentie din ce in ce mai mare diversificarii", a declarat premierul Vladimir Putin, citat de agentiile rusesti, in cadrul unei intalniri cu seful Gazprom, Alexei Miller.

"Trebuie sa ne mentinem relatiile cu Comisia Europeana, precum si cu colegii nostri ucraineni", a adaugat totusi Putin, prevazator.

Gazprom a agitat si el, in aceasta saptamana, spectrul unei reorientari a exporturilor de gaze, sustinand ca vrea sa creasca exporturile de gaze naturale lichefiate in Statele Unite si in Asia.

Disputa a fost declansata de declaratia comuna semnata in 23 martie de Kiev si Comisia Europeana, prin care se stabilesc conditiile pentru modernizarea retelei ucrainene de gazoducte.

"Acest document a fost realizat fara participarea principalilor actori ai pietei gazelor naturale din Europa: Rusia, in calitate de furnizor, si companiile europene, marii consumatori ai gazelor rusesti", a spus Miller, citat de Interfax.

Seful Gazprom a readus pe tapet problema platii facturilor de catre Ucraina, care au generat la inceputul anului intreruperea partiala a livrarilor de gaze, timp de trei saptamani.