Guvernul Turkmenistanului si grupul RWE au semnat un acord privind productia si transportul de gaze naturale, prin care concernul german RWE a obtinut nu numai exploatarea zacamintelor turkmene, dar si dreptul de a construi gazoducte, anunta ziarul Gazeta.

Acest acord ar putea permite gazelor turkmene sa ajunga pe pietele europene in mod direct, renuntand la tranzitul combustibilului prin Rusia.

Una din variantele de transport este gazoductul prin Marea Caspica, care poate deveni o parte componenta a proiectului Nabucco. Pana acum Turkmenistanul nu a semnat contracte concrete cu companii occidentale.

Acordul semnat joi vine dupa ce, saptamana trecuta, Rusia a restrictionat in proportie de 90% cumpararea de gaze turkmene, in urma exploziei de la gazoductul Asia centrala – Centru. Turkmenii au sustinut ca Gazprom este vinovata de producerea exploziei.

RBK Daily noteaza, pe de alta parte, ca Gazprom a beneficiat de pe urma reducerii volumului de gaze turkmene, concernul reusind, astfel sa castige cinci milioane de dolari zilnic.

Aleksei Belogoriev, analist la Institutul pentru problemele companiilor, sustine ca, in conditiile in care cererea a scazut drastic, importul de gaz turkmen si-a pierdut orice sens.

Cu toate acestea, pe termen lung, reducerea livrarilor de gaz turkmen poate avea consecinte grave, pentru ca, in doi-trei ani dupa incheierea crizei, balanta de gaze a Rusiei se va confrunta cu un accentuat deficit.