Rusia va prezenta, luni, propuneri pentru o noua Carta energetica mondiala, care sa inlocuiasca tratatul din 1991 pe care Moscova a refuzat sa il ratifice, a anuntat presedintele rus Dmitri Medvedev, potrivit AFP.

Medvedev a declarat ca propunerea, conceputa sa reglementeze disputele pe probleme energetice dintre tari (de genul celei ruso-ucrainene de la inceputul anului), va fi trimisa G20, Uniunii Europene si statelor din fostul bloc URSS.

"Astazi (n.r. luni) voi trimite partenerilor nostri din G20 un document de baza ce contine propuneri pentru ameliorarea securitatii energetice. As vrea, de asemenea, sa incep cat mai curand posibil discutiile cu Uniunea Europeana, partenerii nostri, si speram ca vom avea un dialog constructiv", a afirmat Medvedev, la Helsinki, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de presedintele finlandez Tarja Halonen.

Actuala Carta a energiei a fost adoptata in 1991 si semnata de 49 de tari si Uniunea Europeana. "Nu am ratificat acele documente si nu ne consideram constransi de ele", a spus Medvedev.