Acuzatiile aduse Sterling Resources sunt false, compania canadiana are toate avizele necesare, iar statul roman si-a anulat singur dreptul de a beneficia de impartirea productiei de petrol din Marea Neagra, prin Legea petrolului, a declarat, marti, vicepresedintele companiei, Stephen Birrell, citat de Mediafax.

Birrell este audiat, marti, de deputatii din Comisia de Servicii si Industrii din Camera, in legatura cu acordul petrolier incheiat intre compania canadiana si statul roman. Birrell a tinut sa raspunda tuturor acuzatiilor aduse companiei pe care o reprezinta.

"Sterling nu a fost niciodata notificata oficial ca ar fi incalcat legea. Toate acuzele sunt in totalitate false. Am fost acuzati ca am fi schimbat prevederile contractului, de la explorare si impartirea productiei, in exploatare si plata doar a unor redevente. Noi avem dreptul de explotare inca de la inceput, prin contractul initial din 1992. Am mai fost acuzati ca prin actul aditional 11 din 2007 statul a pierdut dreptul de a participa la impartirea productiei, dar statul si-a anulat singur acest drept, iar nu Sterling, prin Legea petrolului, care a introdus redeventele in locul impartirii productiei", a spus Birrell.

"Am mai fost acuzati ca nu am demonstrat capacitatea noastra tehnica si financiara. Noi activam in Romania din 1993, iar asta nu s-ar fi putut intampla fara ca Guvernul sa aprobe capacitatea noastra financiara si tehnica. Noi avem toate autorizatiile si permisele necesare. Agentia Nationala pentru Resurse Monerale (ANRM) nu ne-a cerut niciodata atestatele sau sa probam bonitatea financiara", a continuat Birrell.

El a aratat ca acordul initial conferea Sterling drepturi de explorare si exploatare, precum si o serie de facilitati, precum exceptarea de la plata redeventelor si a impozitelor, care au fost negociate cu Guvernul, si care s-au reflectat in ceea ce ii revenea statului, respectiv o cota de 45% din productia de petrol. Din 1995 nu s-a mai aplicat mecanismul de impartire a productiei cu statul roman, intrucat in acel an a fost emisa Legea petrolului, care introducea plata redeventelor, a spus Birrell.

El a adaugat ca 2001 Guvernul a confirmat, printr-o scrisoare, scutirea de impozite si taxe a companiilor care aveau concesiuni in Romania. "Dovada este o nota comuna semnata de presedintele de atunci al ANRM si de Iulian Iancu, care la acea vreme era secretar de stat in Ministerul Industriilor", a spus Birrell. Iancu, deputat PSD, este presedintele Comisiei de Servicii si Industrii din Camera.

Birrell a adaugat ca Sterling a investit in concesiunile pe care compania le are in Romania peste 65 milioane de dolari, din 1997, iar compania are 12 angajati in conducerea executiva, in replica la acuzatiile ca firma nu are decat un salariat.

Birrell a afirmat ca, inaintea deciziei Curtii Internationale de Justitie de la Haga, Ucraina a sapat sonde in perimetrul Pelican, care acum este concesionat Sterling, si a gasit titei, dar, in urma deciziei de la Haga din luna februarie, care a acordat Romaniei un teritoriu de circa 10.000 kilometri patrati din platorul continental al Marii Negre, acea zona a revenit Romaniei. Astfel, titeiul gasit de Ucraina s-ar afla acum in teritoriul romanesc, intr-unul din cele doua perimetre concesionate de Sterling.

ANRM vrea rezilierea contractului cu Sterling Resources Ltd.

Mai multi politicieni au acuzat compania canadiana, de la inceputul lunii februarie, ca a prejudiciat statul roman prin transformarea acordului petrolier din 1997 dintr-unul de explorare si impartire a productiei intr-unul de plata a unor redevente.

Intr-un document privind strategia energetica aprobat de fostul Guvern, rezervele cunoscute de titei ale Romaniei sunt estimate la 73,7 milioane tone, iar productia anuala este de aproximativ cinci milioane tone. Rezervele de gaze naturale sunt estimate la 184,9 miliarde metri cubi, in timp ce productia anuala este de aproximativ 12 miliarde metri cubi.

ANRM doreste sa rezilieze contractul cu Sterling, astfel incat statul sa beneficieze de 45% din productia de hidrocarburi, conform prevederilor din contractul initial din 1992, iar ministrul Economiei, Adriean Videanu, si-a anuntat public sustinerea acestei initiative.

Birrell a declarat, saptamana trecuta, ca nu stie de existenta vreunui temei juridic pentru rezilierea contractului si ca reprezentantii companiei vor sa participe la audierile comisiei parlamentare care investigheaza documentul.