Activitatea de petrochimie aduce numai dezavantaje societatii Petrom. Cu pierderi de 150 de milioane de euro, Arpechim a ajuns sa fie ca o piatra de moara pentru compania petroliera. Exact in acest moment, Ministerul Economiei s-a gandit ca ar fi bine sa rascumpere partea de petrochimie de la Petrom.

Reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca, de fapt, vor sa relanseze aceasta industrie care nu mai functioneaza in Romania. "Vrem sa luam partea de procesare de la Petrom si impreuna cu Arpechim sa reintroducem pe piata etilena si propilena care acum sunt disparute", a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban. Petrom nu a fost interesat de petrochimie si in lipsa unor investitii, aceasta industrie a inceput sa piarda.

"Sunt lucruri care ne deranjeaza in acest moment. Traditiile care au existat incep sa dispara. Trebuie revazuta si reluata toata industria romaneasca chiar daca in proportie de 90% este privatizata", a precizat Tudor Serban. Potrivit acestuia, Petrom vrea sa scape in primul rand de acele datorii de 150 de milioane de euro. De la aceasta valoare vor porni si discutiile in ceea ce priveste oferta pe care o va face statul roman. "Ne-am gandit sa cumparam inapoi ce am vandut ca sa repornim aceasta industrie", a precizat Tudor Serban.

De rafinaria Petrochim depinde in mare parte si activitatea Oltchim, care are nevoie de propilena pentru a functiona la capacitate maxima. Incepând cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand în mod constant pierderi.