Petrom a accesat doua credite corporative negarantate de la BEI si BERD, fiecare in valoare de 200 milioane de euro, pentru construirea centralei electrice pe gaz de la Brazi, se arata intr-un comunicat al companiei petroliere. Valoarea totala a proiectului este aproximativ 500 milioane de euro, diferenta provenind dintr-un credit de la actionarul majoritar OMV si din resursele companiei.

Conform reprezentantilor Petrom, aproximativ 20% din capacitatea centralei va fi utilizata pentru acoperirea consumului propriu, iar restul va fi vandut pe piata de energie din Romania. Cu o capacitate de 860 MW, centrala de tip turbina cu gaz cu ciclu combinat va asigura, la nivelul anului 2012, circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania.

Proiectul include construirea unei conducte de gaze cu lungimea de 30 km, pentru furnizarea gazului natural la centrala electrica si a unei linii electrice de inalta tensiune de 3 km, pentru conectarea noii centrale la reteaua electrica nationala. Dupa ce va fi pusa in functiune, centrala va produce 8-9 la suta din puterea instalata a sectorului energetic romanesc.

Grupul OMV din Austria detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei controleaza 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.