Directiva europeana: Din 2019 am putea construi cladiri care produc cata energie consuma

de Iolanda Badilita     HotNews.ro
Luni, 18 mai 2009, 17:50 Economie | Energie

Daca in iunie Consiliul Uniunii Europene va aproba raportul votat in aprilie de legislativul european, din 2019, toate cladirile nou construite vor trebui sa produca atata energie cata consuma. Aceasta ar urma sa se realizeze in primul rand prin instalarea de panouri solare si prin izolarea termica a peretilor exteriori. Directiva se va aplica tuturor cladirilor, indiferent de tipul de proprietate, public sau privat.

Raportoarea din partea Parlamentului European, Silvia-Adriana Ticau (PSD), a avansat un lung sir de argumente privind necesitatea aplicarii directivei.

In primul rand, cladirile reprezinta 40% din consumul total de energie in UE. Si, daca lucrurile stau asa, este de domeniul evidentei ca reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul cladirilor constituie o componenta importanta a masurilor necesare pentru reducerea dependentei energetice a UE.
 
De la a vorbi despre cladiri ca “produc energie” la a locui in asa ceva este insa cale lunga. Iar ingredientul care va pune lucrurile sa se miste va fi, de indata ce cadrul legislativ va intra in vigoare, sursa de finantare.

Raportul indica mai multe surse de finantare incepand cu crearea unui Fond European pentru Eficienta Energetica si Energii Regenerabile, care sa asigure mobilizarea de capital public si privat pentru realizarea proiectelor din domeniu in perioada 2010-2020.

Fiecare stat in parte va trebui sa elaboreze, pana la 30 iunie 2011, cate un plan national in care sa se stabileasca mijloacele financiare pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Posibile solutii ar putea fi credite cu dobanda redusa sau stimulente fiscale.
 
Sustinere va veni si din partea Comisiei Europene. Pana la 30 iunie 2010, Bruxellesul trebuie sa vina cu  instrumente financiare suplimentare. Intre acestea:
 • Crearea, pana in 2014, a unui Fond pentru Eficienta Energetica, finantat de bugetul comunitar, Banca Europeana de Investitii (BEI) si statele membre, in vederea promovarii investitiilor publice si private in proiecte care sa sporeasca eficienta energetica a cladirilor.
 • Majorarea sumei maxime ce poate fi alocata din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) pentru sprijinirea eficientizarii energetice.
 • Reduceri ale Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) pentru bunuri si servicii legate de eficienta energetica si energii regenerabile. 
Si performanta energetica a cladirilor vechi va trebui ameliorata. Potrivit directivei atunci cand  efectueaza lucrari majore de renovare (modernizarea a mai mult de 25% din suprafata cladirii iar costurile totale ale renovarii reprezinta cel putin 20% din valoarea cladirii) proprietarii acestor imobile vor trebui sa ia in calcul si eficientizarea energetica.
 
Certificat de performanta energetica

Potentialii cumparatori sau locatari ai unei cladiri vor fi informati prin intermediul unui “certificat de performanta energetica” cu privire la performanta energetica a cladirii.
Certificatul ar trebui, de asemenea, sa furnizeze informatii despre impactul real al incalzirii si al racirii asupra necesitatilor de energie ale cladirii, asupra consumului acesteia de energie primara si asupra emisiilor de dioxid de carbon.

Proprietarii de cladiri ar urma sa aiba oportunitatea de a solicita certificarea sau o actualizare a certificatului in orice moment, nu numai in momentul inchirierii, vanzarii sau renovarii cladirilor.
 
Fara aparate de aer conditionat

Noua directiva recomanda sa se acorde prioritate strategiilor care duc la cresterea performantelor termice ale cladirilor pe timp de vara. In locul aparatelor de aer conditionat Parlamentul European propune trecerea pe tehnicile de racire pasiva, in primul rand cele care imbunatatesc conditiile climatice de interior si microclimatul din preajma cladirilor.

Propunerea vine pe fondul cresterii numarului de sisteme de climatizare care creeaza probleme la orele de varf energetic, determinand cresterea costului electricitatii si dezechilibrarea balantei energetice in toate statele membre.

Cele mai mari 200 de firme de constructii si izolatii din lume reunite in WBCSD (World Business Council for Sustainable Development) noteaza intr-un raport dat publicitatii in aprilie ca trebuie accelerat sistemul financiar de sprijin al “revolutiei energetice a cladirilor”. Potrivit studiului la nivel mondial aceasta noua oportunitate se converteste intr-o piata de 1.000 de miliarde $.

In privinta finantarilor, raportul indica aceleasi idei pe care le regasim si in directiva: credite pentru renovari cu dobanda redusa, scaderi de taxe si impozite, etc.

Studiul organizatiei antreprenoriale analizeaza si povara financiara pe care va trebui sa o suporte o familie pentru renovarea cladirii in care locuieste. In Franta, de pilda, o familie ar trebui sa investeasca intre 30.000 si 50.000 de euro pentru ca in urma renovarii cladirea sa produca atata energie cata este necesara pentru incalzire.


Citeste mai multe despre   


3160 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  si cladirile existente ? (Luni, 18 mai 2009, 17:56)

  slv [anonim]

  Astept ca Palatul Parlamentului sa produca energie cat consuma :-)
   #showComment#showComment
 • +15 (15 voturi)    
  foarte tare (Luni, 18 mai 2009, 18:10)

  unu_de_aiurea [anonim]

  Super initiativa in opinia mea :)...as da un ban in plus ca sa locuiesc in asemenea cladire...
   #showComment#showComment
 • -3 (7 voturi)    
  Daca prostia ar durea, multa lume ar urla (Luni, 18 mai 2009, 18:25)

  Perpetum Mobile [anonim]

  Bine ca avem parlamentari ca fara ei s-ar duce totul de rapa. Deci in maxim 10 ani au hotarat ca trebuie sa producem energie din nerisipire de energie. Super. Mai trebuie o lege prin care masinile sa produce la fiecare 100Km neparcursi 10 litri de benzina.

  Si eu care credeam ca doar parlamentarii romani sunt asa cum sunt. Ei bine, m-am inselat.

  PS

  Nu mai trece mult si vor trebui sa dea naibi legea aia cu marirea salariilor tuturor oamenilor muncii. Si ca sa nu aibe guvernul nici o sansa de smecherii, noua sa ne mareasca salariile in euro, europenilor din zona euro in dolari iar Obama sa le mareasca in aur ( negru sau galben, treaba lui).
   #showComment
 • 0 (2 voturi)    
  As vrea daca s-ar putea (Luni, 18 mai 2009, 18:29)

  Liviu [anonim]

  Panouri solare, my ass. Daca un bloc ar avea toata suprafata terasei cu panouri solare energia ar fi maxim cat consuma 1 aparat de aer conditionat.

  O solutie ar fi sa stam toti la case, si acelea fara etaj (sau maxim unul). Atunci am putea vorbi cel putin teoretic despre solutii tehnice. Dar orasul asa cum este el conceput tine de societatea tehnologica de consum asa ca va consuma energie fie ca vrem fie ca nu vrem
   #showComment
 • -2 (2 voturi)    
  In anul 2000 (Luni, 18 mai 2009, 18:49)

  Cutezatorul [anonim]

  Vremurile sunt aproape!!! Pocaiti-va! Am auzit ca in anul 2000 vom zbura toti cu rachete pe strada! Asa zicea Profetul (instructorul de pionieri!)...
 • -1 (3 voturi)    
  CO2 (Luni, 18 mai 2009, 19:00)

  ion [anonim]

  50.000. de euro/ locuinta! Dileala pe fata! CO2 Bullshit!
 • 0 (4 voturi)    
  tehnicile de racire pasiva (Luni, 18 mai 2009, 19:04)

  sile [anonim]

  Sa luam o cladire clasica de birouri: un schelet invelit in sticla. Sera clasica, fara sa mai pui la socoteala ca mai misuna si niste fiinte pe acolo.
  Racire pasiva? Probabil in curand o sa muncim in silozuri.

  Ideea e oricum tampita: sa dai o lege despre ce o sa se intample peste 10 ani. Asteapta 2019, vezi daca evolueaza tehnologia suficient si da atunci o lege.
   #showComment
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Luni, 18 mai 2009, 19:35)

  fredy [anonim]

  mi se pare mie sau asta e inca o "incurajare" de a face copii? cat costa o cladirea de genul celui mai sus? cine are nevoie de case? sigur ca nu bosorogii care urmeaza sa puna punct ci ala de 20 ani care are 100euro in jeb si o nevasta poate si cu un puradel dupa...

  mda...ne alienam normelor eu, la anu 2119...sau niciodata....poate
 • +1 (3 voturi)    
  Exista o solutie foarte eficienta (Luni, 18 mai 2009, 19:36)

  ALex [anonim]

  Pentru crearea unor locuinte eficiente energetic: crearea lor sub pamant. Insa cine ar vrea sa locuiasca sub pamant si pe timpul vietii, stiind ca dupa o sa aiba de petrecut acolo o eternitate...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu cred. (Luni, 18 mai 2009, 20:09)

  AlinN [anonim]

  Pai energia fotovoltaica, singura energie relativ de incredere, este extraordinar de scumpa. Acumulatorii sunt prohibitiv de scumpi. Mai trebuie sa evolueze putin tehnologia. Eu vad fezabil acest vis undeva peste 50 de ani.
 • -1 (3 voturi)    
  Idiotenie (Luni, 18 mai 2009, 20:29)

  Daniel X [anonim]

  UE incearca sa dreaga cum poate faptul ca nu are o armata similara SUA care sa lupte pentru a acapara pentru Uniune o parte din resursele epuizabile ale Terrei.
  A ratat cursa inarmarilor(SUA si Rusia sunt muuult inainte) si acum incearca sa-si sileasca cetatenii sa stranga cureaua cat pot(indirect prin taxe si prin costul mai ridicat al vietii) pentru ca terenul pierdut e imposibil de recastigat.
  Despre protectia mediului si alte gogorite de astea s-a mai vorbit.Astea nu-s decat pretexte,asa cum sunt teroristii pretext al US pentru a ocupa Irakul.
 • +5 (5 voturi)    
  energie alternativa (Luni, 18 mai 2009, 21:27)

  mihaicj [utilizator]

  daca cei care-si fac vile ar renunta la leii de aur de la poarta, gresia si marmura de prost gust, ar putea folosi banii pt. instalatii energetice alternative care ar fi adevaratele 'bijuterii' ale casei... iar in 10 ani parte din resursele fosile se vor fi epuizat, asta inseamna ca gazul natural si petrolul vor fi la preturi tot mai mari, eu nu cred ca e o prostie ce vrea comisia...
 • -2 (2 voturi)    
  propaganda aiurea (Luni, 18 mai 2009, 22:03)

  tyty [anonim]

  rezulta ca pretul unei asemenea cladiri va fi mai mult decat exorbitant. se incearca prin asta indatorarea si indobitocirea pe viata a populatiei, aducerea oamenilor la situatia de a trai si a munci pentru a plati cei patru pereti al dracului de eficienti. si culmea e ca multi sunt dispusi sa plateasca astfel de credite, in timp ce aceia care detin detin finantele mondiale sunt zei pe munca si prostia colectiva...
 • 0 (0 voturi)    
  nimic nou (Marţi, 19 mai 2009, 0:34)

  tra la [anonim]

  casa pasiva si cu panouri solare.
  Vedeti Une maison passive en Ardenne (reportage 2006) pe you tube

  Oricum sunt tari unde este obligatoriu ca toate noile cladire administrative sa fie pasive.
  Au aparut deja cladiri care produc mai multa electricitate decit consuma. Dar fiti atenti cum sunt îmbracati în casa proprietarii din reportaj. E destul de rece în casa, 17-19 grade.
 • 0 (0 voturi)    
  da si marmota invelea ciocolata (Marţi, 19 mai 2009, 7:20)

  fintroll [anonim]

  ar fi o nebunie sa crezi ca in romania se va construi asa ceva. Sa-mi demonstreze intai ca pot sa faca 3-4 autostrazi, sa rezolve problema parcarilor, sa faca piste pt biciclisti si apoi mai vorbim. Ce ziceti? nu se va intampla niciodata? da, stiam asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Blog (Marţi, 9 iunie 2009, 11:49)

  Oana [anonim]

  Buna, va asteptam pe blogul nostru pentru a discuta avantajele unui astfel de sistem cu energie alternativa si regenerabila: Panourile solare! www.qsetgreen.com/blog


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version