Gazprom nu renunta prea usor la intermediarii prin care ajung gazele exportate in Romania. Ideea eliminarii companiilor intermediare surade doar autoritatilor romane. In schimb, compania rusa tergiverseaza discutiile pe tema importurilor directe. Practic, in urma vizitei de saptamana trecuta, la Moscova, autoritatile romane nu au reusit sa obtina ceva concret. Gazprom s-a aratat foarte evaziva in ceea ce priveste colaborarea cu Romania in proiectele de investitii.Singurul lucru cert este ca rusii vor ca Romania sa dea o mana de ajutor in constructia gazoductului South Stream, rivalul Nabucco.

Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a aratat foarte clar intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati ca este foarte incantat de contractele incheiate cu intermediarii. In aceste conditii este greu de crezut ca cel mai mare producator de gaze din lume va renunta la niste contracte avantajoase de dragul Romaniei.

"Vreau sa clarific, insa, inca o data: gazele pentru Romania sunt furnizate prin intreprinderea noastra comuna, infiintata cu Societatea Wintershall, companie activa si, din cate suntem informati, nu au existat niciodata reprosuri la adresa acesteia, in ceea ce priveste respectarea contractelor. Mai mult, in perioada dificila, cand in Romania lucrurile nu stateau prea bine in ceea ce priveste capacitatea de plata, ea a gasit posibilitatile necesare pentru a livra gaze si de a lucra cu clientii. Avem un contract excelent pe termen lung cu aceasta companie, avem la ea o participare cat se poate de directa si ar fi incorect sa se creada ca Gazprom nu participa la aceste livrari", a spus Medvedev.

Gazprom pune conditii Romaniei

Autoritatile romane considera ca eliminarea intermediarilor ar putea duce la scaderea preturilor, considerate printre cele mai mari din Europa, la gazul importat. Medvedev sustine, pe de alta parte, ca preturile sunt perfect competitive. Pentru trimestrul II, a fost stabilit un pret mediu de import de 370 USD pe mia de metri cubi. Pana la sfarsitul anului, se asteapta o scadere pana la 220 USD. Gazprom preconizeaza pentru acest an o ieftinire serioasa a gazelor furnizate Europei.

Sperantele autoritatilor romane de a importa gaze direct au fost alimentate de unele afirmatii facute de premierul rus Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa, sustinuta la inceputul anului, in perioada neintelegerilor dintre Rusia si Ucraina.

Atunci, Putin a transmis presedintelui Traian Basescu mesajul ca este posibila eliminarea intermediarilor. Insa, modul in care a fost transmis acest mesaj a pus la indoiala seriozitatea premierului rus. “Dar eu am pentru Romania o contraoferta pe care, cred eu, va fi greu sa o refuzati. Va rog sa-i transmiteti acest lucru presedintelui Basescu. Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie intr-un an suntem dispusi sa il vindem companiei de stat din Romania, si dupa aceea sa il vindeti mai departe Ucrainei. E buna oferta? Sper ca ati consemnat-o", a spus Putin.

- Romania importa o treime din necesarul de consum care insumeaza anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze.

Pentru eliminarea intermediarilor, Gazprom pune conditii greu de indeplinit. Directorul general al Romgaz, Adrian Piteiu, a declarat pentru NewsIn ca reprezentantii Gazprom spun ca se poate discuta despre importurile directe Romgaz - Gazprom, dar cantitatea de gaze importate va trebui sa fie mai mare fata cea contractata in prezent cu firmele Whintershall si Imex. Cu alte cuvinte, Romania ar trebui sa prefere gazele din import care sunt, in prezent, de trei ori mai scumpe decat cele din productia interna.

Interesul Gazprom este sa fie ajutata de Romania in cazul proiectului South Stream

Pentru Gazprom, tema importurilor directe nu a prezentat un interes prea mare. In schimb, vizita delegatiei romane a reprezentat o buna ocazie pentru producatorul de gaze sa ceara unele servicii in vederea construirii conductei South Stream, principalul rival al proiectului Nabucco.

"In cadrul intalnirii, reprezentantii Gazprom au solicitat Romaniei acordul pentru furnizarea unor date tehnice in vederea construirii conductei South Stream, primind asigurarile ministrului roman al Economiei cu privire la disponibilitatea transmiterii acestora, in conformitate cu tratatele internationale in vigoare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

De altfel, Medvedev sustine ca South Stream va tranzita zona economica a Romaniei de la Marea Neagra si ca acest proiect poate deschide noi posibilitati pentru livrari suplimentare, in Romania.

"Am discutat procedurile de obtinere din partea Romaniei a aprobarilor, atat pentru lucrarile de prospectiuni, cat si ulterior pentru cele de constructie a gazoductului. De la partea romana, am auzit ca vor fi date aprobarile necesare si cred ca o asemenea abordare reflecta intelegerea, de catre partea romana, a faptului ca proiectul South Stream nu este indreptat impotriva niciunei tari", a spus Medvedev.

In ultima perioada, Rusia a facut o serie de demersuri pentru a pune pe picioare proiectul South Stream, aceasta in timp ce Nabucco intampina tot felul de dificultati. Prin proiectul Nabucco, Europa vrea sa-si reduca dependenta fata de gazul rusesc. Prin South Stream, Rusia se leaga si mai tare de Europa.

Ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, a declarat recent ca South Stream are toate sansele sa fie realizat inainte de Nabucco, care "se confrunta cu mai multe probleme, care trebuie rezolvate". In urma cu doua saptamani, Gazprom a incheiat un acord cu partenerii bulgari, sarbi si greci pentru formarea unor consortii in vederea construirii South Stream. Proiectul rusesc prinde contur chiar daca initiativele au fost demarate cu cinci ani mai tarziu decat in cazul Nabucco.

Proiectul South Stream a fost lansat in 2007, iar Nabucco in 2002. In cazul conductei care ar elimina dependenta de Rusia, demararea lucrarilor sunt tergiversate din cauza problemelor de finantare si de obtinere a unor angajamente ferme din partea statelor producatoare de gaze, pentru asigurarea unor livrari suficiente. Conducta ar urma sa lege Marea Caspica si Orientul Mijlociu de platforma europeana de distributie din Baumgarten, Austria, pe circa 3.300 de kilometri, cu o capacitate de transport de 31 miliarde de metri cubi pe an.

Romania vrea o colaborare in proiecte de investitii. Gazprom analizeaza

In cadrul intalnirii de saptamana trecuta intre reprezentantii romani si cei rusi, unul dintre subiectele abordate a fost reluarea colaborarii pentru realizarea depozitului de gaze Roman-Margineni, care poate fi un proiect win-win pentru ambele parti, informeaza Ministerul Economiei. In acest context, reprezentantii Romgaz au prezentat un proiect de memorandum pentru aceasta colaborare, urmand ca partea rusa sa analizeze documentul.

Si acesta este un subiect mai vechi care prinde greu contur. Gazprom urmeaza sa analizeze proiectul de memorandum si abia dupa aceea va fi pusa problema semnarii acestuia. In aceasta privinta, Gazprom se arata foarte precauta in declaratii. "Propunerea partii romane, de a reveni la discutarea proiectelor pe care le-am analizat preliminar, in urma cu doi ani, a primit tot sprijinul nostru si speram ca peste foarte putin timp sa reluam aceasta activitate", a spus vicepresedintele Gazprom.

Chiar daca acest proiect intarzie sa se materializeze, Romania a venit cu o noua propunere. "Ministrul Adriean Videanu a prezentat conducerii Gazprom oportunitatile de colaborare in proiecte vizand construirea unor centrale pe gaze pentru producerea energiei electrice, avand in vedere obiectivul Romaniei de a produce energie electrica in astfel de centrale", se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Si in aceasta privinta, raspunsul Gazprom a fost evaziv. "Cea de-a doua directie potentiala este utilizarea gazelor pentru producerea energiei electrice. Am fost informati ca exista planuri cu privire la construirea, in Romania, a unei centrale electrice de mare putere, pe gaze, si am propus sa ni se transmita informatiile necesare pentru analizarea acestui proiect", a spus Medvedev.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, sustine ca una dintre centralele electrice avute in vedere, intr-o posibila colaborare a Romaniei cu Gazprom, este centrala Romgaz de la Iernut, de 600 MW. Dar nu exclude o colaborare si in cazul termocentralelor care trebuie modernizate, de exemplu ale Electrocentrale Bucuresti.