Romania discuta cu FMI si Comisia Europeana stergerea datoriilor companiilor care ar putea fi incluse in cele doua mari entitati energetice integrate, a spus ministrul economiei Adriean Videanu. El a respins posibilitatea declansarii unei proceduri de incalcare a tratatelor UE prin aceasta decizie, argumentand ca juristii ministerului au evaluat ca ele ar putea intra in schema ajutoarelor de stat admise si ca exista suficiente argumente pentru a convinge Comisia Europeana.

Companiile la care se refera ministrul sunt Compania Nationala a Huilei (CNH) si Societatea Natioanala a Lignitului Oltenia (SNLO), care ar putea intra in componenta entitatilor energetice integrate, create prin alaturarea de unitati termoelectrice, hidroelectrice si nucleare.

"Vrem sa discutam cu reprezentantii FMI si cu Comisia in ideea de a curata aceste companii. Vrem sa utilizam aceasta forma de ajutor de stat pentru a nu introduce acest balast in cele doua companii", a spus Videanu, adaugand ca nu este stabilita metodologia de stergere a datoriilor - adica inainte de infiintarea companiilor integrate sau dupa, "se poate si asa si asa" - dar subliniind ca vrea ca acest lucru sa se intample cat mai repede.

El a mai spus ca nu exista riscul ca acest ajutor de stat sa determine Comisia Europeana sa inceapa procedura de incalcare a tratatelor impotriva Romaniei (infringement). "Poate fi in zona ajutorului de stat eligibil", sustine ministrul, adaugand ca asta este evaluarea facuta de juristii ministerului. In plus, "cred ca avem suficiente argumente sa ii convingem pe specialistii comisiei europene", zice Videanu.

Ministrul nu a spus care va fi componenta celor doua companii integrate, insa a reiterat principiile care stau la baza crearii acestora: principiul valorificarii tuturor resurselor energetice de baza, costurile unitare actualizate si cotele de piata. Ultimele doua vizeaza ca cele doua mari companii energetice integrate sa fie intr-o competitie reala.