Executivul nu exclude posibilitatea de a contracta un credit extren in valoare de cateva miliarde de euro, pentru modernizarea centralelor energetice de cogenerare, a anuntat, joi, premierul Emil Boc. El a explicat ca unitatile de apartament nu pot reprezenta o solutie favorabila pe termen mediu pentru sistemul de incalzire.

"Sper sa putem sa gasim aranjamentul financiar necesar. Solutia este un imprumut extern de cateva miliarde de euro care sa se focalizeze pentru modernizarea acestor centrale. Cred ca aici trebuie sa fie o decizie curajoasa a Guvernului", a afirmat primul ministru, citat de Mediafax, la conferinta "Mediafax Talks about Energy".

Emil Boc a adaugat ca aceasta "investitie masiva" ar urma sa fie recuperata intr-un interval de 10 ani, prin economiile rezultate din asigurarea sursei energetice.

"Am fost unul dintre aceia care au sustinut la inceput centralele de apartament, cand au inceput sa prinda teren in Romania. Pot sa va spun, si din experienta de primar, si din exeprienta scurta de prim-ministru si din informatiile pe care le am, ca viitorul nu-l reprezinta centralele termice de apartament. Am vazut asta si in intreaga Uniune Europeana. Poate ca intr-un anumit moment a fost o solutie buna pentru familiile din Romania, dar pe termen mediu si lung solutia nu o reprezinta centralele individuale, ci sistemul centralizat, dar bine articulat si proportionat", spune Emil Boc.