VIDEO Guvernul nu exclude contractarea unui credit extern pentru modernizarea centralelor de cogenerare
"Sper sa putem sa gasim aranjamentul financiar necesar. Solutia este un imprumut extern de cateva miliarde de euro care sa se focalizeze pentru modernizarea acestor centrale. Cred ca aici trebuie sa fie o decizie curajoasa a Guvernului", a afirmat primul ministru, citat de Mediafax, la conferinta "Mediafax Talks about Energy".
Emil Boc a adaugat ca aceasta "investitie masiva" ar urma sa fie recuperata intr-un interval de 10 ani, prin economiile rezultate din asigurarea sursei energetice.
"Am fost unul dintre aceia care au sustinut la inceput centralele de apartament, cand au inceput sa prinda teren in Romania. Pot sa va spun, si din experienta de primar, si din exeprienta scurta de prim-ministru si din informatiile pe care le am, ca viitorul nu-l reprezinta centralele termice de apartament. Am vazut asta si in intreaga Uniune Europeana. Poate ca intr-un anumit moment a fost o solutie buna pentru familiile din Romania, dar pe termen mediu si lung solutia nu o reprezinta centralele individuale, ci sistemul centralizat, dar bine articulat si proportionat", spune Emil Boc.
Citeste mai multe despre centrala de cogenerare credit extern imprumut extern
Noi avem o centrala de partament de 15 ani si abia anul acesta i-am facut o revizie (ca deh, ..cereau cei de la ISCIR...si voiam si noi sa dormim linistiti, nu sa ne trezim in Rai). Daca mai merge (sigur!) 5 ani, nu este acesta un termen mediu suficient? Mai cumpar o singura data o centrala buna ca aceasta si ...o pot lasa si mostenire.
Treaba se impute..Guvernul pierde monopoluri si vrea mai multi bani. De aceea au lansat tot felul de zvonuri, (unele oprite de opinia civila) si vor sa impoziteze si pe baza de CO2, precum autovehiculele.
Numai fraierii si incultii mai cred in propaganda anti-CO2 sau "efectul de sera" a planetei..
So, Mr. BOC, definiti intai termenii si apoi vom vedea si noi interesele (noastre!) mai bine.
a) cota de cladiri publice - de stat sau private, in special cu sedii nou construite sau reabilitate, care mai este in sistemul de termoficare centralizata;
b) cati bani s-au dat in ultimii 20 de ani pentru sistemul de termoficare centralizat?
c) cu cat au crescut performantele si cu cat a crescut fondul de salarii pentru managerii sistemului?
d) cu cat s-a redus procentul datornicilor din termoficare!
Centralele termice in cogenerare au fost trecute la consiliile locale pentru ca nu pot produce energie electrica din cauza tehnicii invechite, dar si din cauza ca nu se pot aproviziona cu combustibil, fiind subcapitalizate din cauza datornicilor din sistem. Sistemul nu poate functiona ca protectie sociala. Unde a vazut ca functioneaza sistemele in strainatate nu se face protectie sociala ci afacere!
Daca functionarii de la MIRA, ANRE si ANRSC, care se ocupa de sistemele de termoficare raman fara slujbe, sa treaca in sectorul privat, nu sa le planga PM Boc de mila, ca nu are pentru ce! El ar face mai bine sa-si inghita ce spune referitor la experienta sa de primar! ca PM e pe afara de problema cogenerarii in CET zonale si, din pacate, nu e singura problema si nici el singurul incurca-lume!