Autoritatile romane incep sa-si piarda rabdarea in ceea ce priveste proiectul Nabucco. "Romania nu mai poate astepta mult daca acest proiect nu se va materializa. Este clar ca va intra in discutii pentru un proiect, nu pot spune care", a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Chiar daca secretarul de stat nu mentioneaza nume, toate drumurile duc spre proiectul rusesc South Stream, principalul concurent al Nabucco.

Gazprom a cerut Romaniei, cu ocazia recentei vizite la Moscova a lui Adriean Videanu, acordul pentru furnizarea unor date tehnice in vederea construirii conductei South Stream.

In iunie urmeaza sa fie semnat un acord interguvernamental pentru demararea constructiei gazoductului Nabucco. Practic, este momentul decisiv. Daca nu se va lua o decizie clara la reuniunea din iunie, Nabucco nu prea va mai avea sanse sa continue, sustin surse din sectorul energetic. Deja, Rusia a inceput o ofensiva puternica impotriva Nabucco, iesind in fata cu South Stream. Potrivit acelorasi surse, Nabucco a inceput chiar sa-si piarda si din potentialii furnizori de gaze din Marea Caspica. Uzbekistan, Kazahstan si Turkmenistan au refuzat, la inceputul lunii. Ba, mai mult, Kazahstan a decis sa participe la un gazoduct Marea Caspica-Rusia, . "De dominatia Rusiei trebuie sa se tina seama in orice proiect se abordeaza. Rusia are o politica de a folosi gazele din interiorul tarilor care au facut parte din ea", a spus Tudor Serban.

Si premierul Emil Boc da de inteles ca nu este exclusa participarea la proiectul South Stream. "In privinta perspectivei proiectelor de finantare a petrolului, gazelor si energiei in spatiul Marii Negre, Romania urmareste cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a conductei Constanta-Trieste si construirea la Constanta a unui terminal de gaze naturale lichefiate. Sunt pe agenda noastra, fara ca prin aceasta sa neglijam celelalte proiecte europene aflate in dezbatere. Romania are avantajul strategic de a detine o pozitie importanta in oricare dintre ele, de aceea Romania isi va flexibiliza politica putand fi parte componenta si la alte proiecte europene", a declarat Boc.

In plus, Rusia a inceput sa-si caute si alti clienti in afara Europei. Potrivit presedintelui Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, Rusia a incheiat contracte cu China si Azerbaijan. "Observam ca Romania a devenit o pata alba in tranzitul cu hidrocarburi. Nabucco este o decizie in domeniul energiei care nu poate fi luata fara o decizie politica", a spus Iulian Iancu. Potrivit acestuia, Rusia nu mai depinde de consumatorii din Europa. "Astazi, exista alternativa. A reusit sa incheie un contract de 25 de miliarde de dolari cu China. In aceasta situatie, Europa este obligata sa aiba o voce unica. Insa, exista in perioada de criza, o voce mai degraba protectionista si nationalista", a spus Iancu.