E.ON Gaz Romania va plati 515.832 de lei, fara TVA (120.000 de euro), consultantului Roland Berger Strategy Consultants pentru un studiu privind impactul conflictului ruso-ucrainean asupra pietei de gaze naturale din Romania, informeaza Mediafax.

Contractul a fost acordat prin negociere fara anunt de participare in primul trimestru al anului.

Saptamana trecuta, premierul rus, Vladimir Putin, atragea atentia vineri ca dificultatile pe care Ucraina le are in plata facturilor pentru gaze creeaza o situatie "extrem de serioasa". In acest context, Putin a facut din nou apel catre Uniunea Europeana sa acorde impreuna cu Moscova, un credit Kiev-ului, informeaza AFP.

"Problema privitoare la tranzitul gazului spre Europa este deosebit de serioasa si nu vizeaza doar Rusia si Ucraina", a spus Putin.

El a subliniat ca Ucraina ar trebui sa rezolve pana la 7 iunie problema facturilor pentru livrarile de gaz rusesc destinat consumului intern ucrainean, dar si pentru umplerea rezervoarelor subterane ale Ucrainei in vederea anotimpului rece.

Putin a cerut din nou UE si Rusiei sa acorde un credit comun Ucrainei, pentru evitarea unei noi crize a gazului, similara celei din ianuarie.

Grupul german de utilitati E.ON este prezent in Romania pe pietele distributiei si furnizarii de electricitate si gaze, dupa ce a preluat, in 2005, fosta filiala a Electrica din Moldova si distribuitorul de gaze Distrigaz Nord. Grupul a unificat la inceputul acestui an operatiunile de pe piata romaneasca intr-o companie noua, denumita E.ON Romania.

Romania importa circa o treime din necesarul de gaze din Rusia, prin doi intermediari, respectiv Wintershall si Imex Oil.