Epuizarea resurselor energetice constituie un real motiv de ingrijorare pentru toate tarile din lume. Este o tema tot mai des discutata si analizata de marile organizatii internationale, acestea incearcand sa se mobilizeze in vederea promovarii eficientei energetice. Romania, in schimb, este intr-o directie total opusa trendului international. Dovada sta faptul ca autoritatile romane vor sa permita tuturor consumatorilor din Romania sa utilizeze gaze naturale doar din productia interna, pe motiv ca acestea sunt mult mai ieftine decat cele din import.

Cu alte cuvinte, vor fi eliminate din consum gazele naturale din import. Pana anul trecut, romanii consumau doua treimi din productia interna, iar o treime din import. Acest cos de consum a fost facut in asa fel incat sa fie protejate rezervele nationale de gaze care sunt limitate. Potrivit estimarilor, rezervele de petrol si gaze vor disparea in urmatorii 14 ani.

Masurile Guvernului duc la epuizarea rapida a rezervelor nationale de gaze

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntat in cadrul audierilor de la Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor ca este analizata posibilitatea ca toti consumatorii sa primeasca gaze din productia interna. Ca sa fie posibil acest lucru trebuie modificata Legea gazelor din 2004. Aceasta a fost deja modificata in urma cu o saptamana, cand a fost eliminata, pentru o perioada de sase luni, obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern - import pentru consumatorii industriali. Masura a fost luata sub pretextul protejarii industriei romanesti de efectele crizei economice. Gazele din productia interna sunt mult mai ieftine decat cele din import si astfel, societatile romanesti vor putea achizitiona gaze la preturi mai mici. Insa, masura era discriminatorie in conditiile in care nu facea referire si la consumatorii casnici. In aceste conditii, ministerul economiei se gandeste sa modifice legea si pentru consumatorii casnici.

In urma aplicarii acestei masuri, toti consumatorii vor utiliza, timp de sase luni, gaze la preturi mai mici. Interesant este ca masura va fi aplicata pana in toamna, cand vor avea loc alegerile prezidentiale.

Ce inseamna acest lucru pentru rezervele nationale? Inseamna epuizarea lor intr-un ritm si mai rapid. Potrivit strategiei energetice din 2007, rezervele actuale de gaze sunt estimate la circa 180 miliarde de metri cubi (n.red. la nivelul anului 2007). Romania consuma anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze. In strategie se precizeaza ca zacamintele de gaze sunt limitate, iar dupa 1990 productia interna este in declin. In conditiile unui consum de 70% din productia interna, rezervele vor fi epuizate in 14 ani. Daca nu ar fi efectuate importurile, Romania ar ramane fara gaze si mai devreme.

Cei mai castigati sunt distribuitorii

Cosul de consum-70% productie interna, 30% importuri- a fost valabil pana anul trecut. Din acest an, ponderea importurilor a scazut treptat ajungand in iunie pana la 10%. In plus, din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina, in prima luna a anului, au fost folosite doar gaze din productia interna. In aceste conditii, a fost posibila reducerea preturilor la gaze cu 3% la inceputul lunii mai. O alta reducere este preconizata in iulie, cu inca 5%. Insa aceste ieftiniri puteau fi efectuate oricum, in conditiile scaderii preturilor la gazele din import. Daca la inceputul lui 2009, gazele rusesti costau 480 de dolari mia de metri cubi, pana la sfarsitul anului se estimeaza un pret de 220 de dolari mia de metri cubi. Initial, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)nu a vrut sa faca nicio reducere a preturilor la gazele pentru consumatorul final. Aceasta chiar daca preturile la gazele rusesti erau in scadere. Motivul invocat a fost ca distribuitorii trebuie sa-si acopere niste costuri de anul trecut. Insa, la presiunea Guvernului, ANRE a cedat si a redus preturile cu 3% in mai. Distribuitorii nu au fost multumiti de decizie. Cu cat preturile sunt mai mici la consumatori, cu atat profiturile lor scad. De exemplu, E.ON Romania a anuntat ca ar putea sa actioneze in justitie ANRE, din cauza deciziei autoritatii de ieftinire a gazelor cu 3%. Dar pana la urma, tot distribuitorii ies in castig avand in vedere ca ANRE a stabilit pentru luna iunie 10% import in cosul de consum, ceea ce inseamna ca distribuitorii achizitioneaza gaze ieftine din productia interna. Cand va fi eliminat total importul din cosul de consum, in functie de pretul care va fi reglementat la consumator, distribuitorii ar putea fi si mai castigati.