Romgaz a primit unda verde pentru cautarea unor noi zacaminte de petrol in Marea Neagra. Romgaz a semnat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale permisul de prospectiune pentru platoul continental al Marii Negre- Muridava Est, Adjud, Ramnicu Sarat si Mizil, a anuntat Ministerul Economiei. De asemenea, a fost semnat si Acordul petrolier de explorare-dezvoltare si exploatare in perimetrul E VII-8 Est Depresiunea Panonica.

Ministrul Economiei a solicitat recent Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) sa ofere Romgaz dreptul de a desfasura prospectiuni petroliere pe suprafata zonei din platoul continental oferita Romaniei in urma deciziei de la Haga. Situatia este destul de delicata avand in vedere ca exista acel controversat contract semnat cu firma canadiana Sterling Resources pentru exploatarea perimetrelor din Marea Neagra. Tensiunile au mai fost ameliorate dupa ce au inceput negocierile cu Sterling Resources pentru includerea Romgaz in contractul privind explorarile din Marea Neagra.

Reprezentantii Sterling Resources s-au aratat interesati sa se asocieze cu producatorul de gaze Romgaz."Pentru viitor, daca Romgaz este interesata, suntem bucurosi sa discutam despre un parteneriat, deoarece este al doilea producator de gaze din Romania", a spus vicepresedintele Sterling, Stephen Birrell. Acesta considera, totodata, ca sunt false toate acuzatiile care li s-au adus din partea autoritatilor romane.

Insa, includerea Romgaz in parteneriat presupune schimbarea clauzelor contractuale, mai ales in privinta impartirii productiei. Practic, acordul petrolier va avea doi titulari: Romgaz si Sterling Resources.