Omul de afaceri Dinu Patriciu a criticat, la Radio Realitatea FM, doua dintre cele mai recente initiative ale Ministerului Economiei (MEC): cooptarea Gazprom in gestionarea depozitelor romanesti de gaze naturale, precum si posibila intrare a Romaniei in proiectul gazoductului SouthStream.

"Este o mare greseala, pentru ca aceasta rezerva a Romaniei in capacitati de stocare a gazelor ar trebui scoase la licitatie internationala si nu negociata direct cu un mare producator", a spus Patriciu despre intentia MEC de a infiinta un joint-venture cu gigantul rus Gazprom pentru gestionarea rezervoarelor de gaze naturale.

Patriciu a avertizat ca pericolul principal al acestui scenariu este aparitia unui monopol pe pretul gazelor distribuite in Romania, atit timp cit Gazprom este deja furnizor principal pentru piata interna.

Afirmatiile lui Patriciu vin in conditiile in care fostul sef al Romgaz, Iakob Alexa, declara in 2008 ca omul de afaceri este interesat de depozitul de gaze naturale de la Roman-Margineni (judetul Neamt). "Eu cu domnul Patriciu am avut pana acum trei intâlniri in legatura cu depozitul Roman-Margineni, de care dânsul s-a aratat de mai multe ori interesat. Am semnat un Memorandum de intelegere, de confidentialitate, de un an jumatate, doi. Dânsii au venit cu o solicitare, noi le-am pus niste conditii. Acum depinde de dânsul ce decizie va lua. Le-am propus o colaborare, la fel ca si companiei Gazprom si le-am pus aceleasi conditii".

O alta initiativa criticata de Patriciu este posibila colaborare Romania - Rusia pentru realizarea gazoductului SouthStream, concurent al proiectului Nabucco - sustinut de UE. "In momentul in care ai o conducta care nu este proprietatea ta, ci proprietatea producatorului, te faci din nou prizonierul monopolului de care vorbeam", a declarat Patriciu la Realitatea FM.