Guvernul Turciei a promis joi ca va semna, pana la jumatatea lunii iulie, acordul interguvernamental referitor la gazoductul Nabucco cu cele patru tari europene implicate in proiect - Austria, Ungaria, Romania si Bulgaria, informeaza AFP.

Acest acord este asteptat cu nerabdare de Uniunea Europeana, gazoductul fiind considerat un mijloc important de reducere a dependentei energetice fata de Rusia. Anuntul a fost facut de ministrul turc insarcinat cu negocierile pentru aderarea la UE, Egemen Bagis, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Bruxelles.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300

km, care va transporta gaze naturale provenind din Asia centrala in Uniunea Europeana, traversand Turcia si sud-estul Europei.

Gazoductul este concurat de proiectul South Stream, care va trece pe sub Marea Neagra si va lega Rusia de Bulgaria.

A treia amanare

De la inceputul lunii mai, in cadrul summitului european privind energia de la Praga, Turcia a declarat ca este dispusa sa semneze acordul interguvernamental pana la sfarsitul lui iunie, dupa care data a fost impinsa la inceputul lui iulie pentru ca, in prezent, sa apara o noua amanare.

Aceste amanari succesive au alimentat temerile legate de atitudinea Turciei fata de acest proiect.

Ankara vrea, pe de o parte, garantarea aprovizionarii interne din acest gazoduct, care nu ar trebui, in viziunea Turciei, sa serveasca doar pentru tranzitul inspre UE.

Pe de alta parte, liderii turci au amenintat de maniera voalata ca isi vor revizui sprijinul pentru acest proiect in lipsa unui avans in negocierile de aderare la UE, blocate in prezent.

Turcia nu a reusit sa deschida decat 10 din cele 35 de capitole care jaloneaza procesul de aderare. Capitolul Energie este inchis.

"Este incredibil faptul ca, in momentul in care UE este confruntata cu o criza energetica, noi nu putem sa deschidem capitolul Energie", a declarat Bagis.

El a asigurat totusi ca Turcia va fi intotdeauna "o parte a solutiei acestei probleme, si nu o problema" energetica.