Un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco va fi semnat la Ankara in data de 13 iulie, a confirmat vineri ministrul roman al Energiei, Adriean Videanu, citat de Reuters.

Videanu a mai spus ca a fost rezolvata chestiunea "celor 15 procente" care urmeaza sa fie detinute de Turcia in proiect. Ankara cerea ca aproximativ 15% din cantitatea de 31 miliarde de mc de gaze ce urmeaza sa fie tranzitate sa ii revina si sa fie folosita pentru consum intern sau export.

"Din cite stiu, acest subiect a fost rezolvat, dar nu cunosc amanunte suplimentare", a spus ministrul roman.

Informatia vine la o zi dupa ce Turcia anuntase ca va examina propunerea Rusiei de a participa la proiectul South Stream, concurent al Nabucco.

Proiectul european Nabucco ar trebui sa aprovizioneze Europa cu gaz din Asia Centrala si de la Marea Caspica, ocolind Rusia, conform Newsin. Gazoductul care ar trebui sa porneasca din Asia Centrala si sa ajunga in Austria, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, obiectivul sau fiind de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia. La rindul sau, South Stream ar trebui sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra.