Ucraina a platit catre Rusia banii pe care trebuia sa ii vireze pentru gazul consumat in luna iunie, a anuntat luni compania energetica ucraineana Naftogaz. Anuntul vine dupa ce liderii statelor comunitare au vorbit tot mai des in ultima vreme despre pericolul unei noi crize a gazului natural, ca rezultat al tensiunilor dintre Moscova si Kiev.

"Am platit pentru gaz", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Naftogaz, Valentyn Zemlyansky. Oficialul nu a vrut sa intre in detalii in ceea ce priveste suma, dar a precizat ca Ucraina a consumat numai 1,1 miliarde de metri cubi de gaz natural, luna trecuta. Asta dupa ce Naftogaz anuntase initial, in cursul lunii, ca va cumpara 3,4 miliarde de metri cubi.

Alexei Miller, presedintele gigantului rus Gazprom, a avertizat ca Ucraina ar putea intampina dificultati in achitarea facturilor pe luna iulie. In acelasi timp, Comisia Europeana a indemnat statele Uniunii Europene sa se pregateasca de o posibila criza prin stocarea de rezerve inaintea iernii.