Ministrul economiei, Adriean Videanu, vrea sa privatizeze managementul celor doua mari companii care vor rezulta in urma restructurarii sectorului energetic. "Suntem inca in discutii si vreau sa va spun ca dupa ce vom finaliza cele doua companii sper sa am acordul guvernului sa privatizam managementul acestora, astfel incat sa avem garantia unor activitati eficiente", a declarat Videanu.

Ideea managementului privat este mai veche. Fostul Guvern a vrut s-o aplice pentru compania energetica nationala. Proiectul privind restructurarea sectorului energetic se afla in dezbatere publica, aceasta urmand a fi finalizata pe 15 iulie. Imediat dupa aceea, Ministerul Economiei va trimite o notificare Comisiei Europene si, apoi, va fi organizata o licitatie pentru desemnarea unor consultanti in vederea infiintarii celor doua companii energetice. "Speram ca pana la sfarsitul anului sa fie create premisele concrete pentru infiintarea companiilor, iar acestea sa fie operationale in primavara anului viitor", a mai spus Videanu.

Noua strategie energetica presupune infiintarea a doua mari societati. Din prima mare societate urmeaza sa faca parte complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, hidrocentralele Valcea si Slatina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si o parte din Electrica. In cealalta societate vor fi CTE Deva, CET Paroseni, ELCEN, hidrocentralele Portile de Fier, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau, Targu Jiu, Compania Nationala a Huilei (CNH), cealalta parte din Electrica si Romgaz.

In cazul primei societati care va avea o cota de piata de 48%, in urma combinarii resurselor lignitului cu productia hidro si cea nucleara, se va obtine un pret mediu de productie de 44 euro pe MWh. In cazul celei de a doua societati care va avea o cota de piata de 44%, combinatia huila + apa + gaze naturale ar determina un cost de 45 euro pe MWh. Aceasta in conditiile in care la ceilalti producatori, costurile depasesc 100 de euro ajungand pana la 144 de euro pe MWh. In acest moment, Hidroelectrica, cel mai ieftin producator, are costuri de 26 euro pe MWh, iar Termoelectrica, cel mai scump producator, produce cu peste 100 euro pe MWh.

In urma restructurarii, vor fi diminuate considerabil suprastructurile de conducere existente, se arata in documentul supus dezbaterii publice.