Comisia Europeana a amendat miercuri cu suma de 553 milioane euro fiecare ( 1,106 miliarde de euro in total) grupurile GDF Suez din Franta si E.ON din Germania. Aceasta este a doua sanctiune majora aplicata pana acum in Uniunea Europeana. Legislatia europeana in domeniul concurentei a fost incalcata in cazul livrarilor de gaze naturale prin gazoductul MEGAL, se arata intr-un comunicat al CE.

In 1975, compania Ruhrgas AG (denumita in prezent EON Ruhrgas, filiala a E.ON) si GDF (denumita GDF Suez) au decis sa construiasca impreuna aceasta conducta de gaze naturale ce traverseaza statul german, pentru a importa gaze naturale rusesti in Germania si Franta.

Cele doua companii s-au pus de acord sa nu concureze una impotriva alteia pe pietele interne.

"Companiile au privat astfel in mod deliberat consumatorii de gaze din Franta si Germania de avantajele directivei europene din 1998, privind sporirea concurentei si extinderea numarului de optiuni pentru clienti", a aratat Comisia.

Companiile E.ON din Germania si GDF-Suez din Franta au activitati si in Romania. CE a deschis o investigatie in 2006 asupra celor doua societati, existand banuiala ca s-au inteles in secret astfel incat GDF-Suez sa nu vanda gaze in Germania si E.ON in Franta.