12 companii, majoritatea germane, au semnat luni un acord privind lansarea unui proiect de 400 de miliarde de euro pentru construirea de centrale solare in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu. Obiectivul protocolului: alimentarea Europei cu energie "curata", anunta AFP.

Proiectul faraonic, numit "Desertec", ar putea acoperi 15% din nevoile energetice ale Europei si o mare parte din cele ale tarilor producatoare, sustin promotorii sai. "Astazi, am facut un pas inainte" spre realizarea planului, a declarat Nikolaus von Bomhard, directorul companiei germane de reasigurare Munich Re la al carei sediu a fost semnat protocolul de acord.

Torsten Jeworrek, membru in Comitetul executiv al reasiguratorului, a promis o colaborare "sincera, adevarata si de la egal la egal" cu statele producatoare. Acordul prevede crearea unui birou de studii, cel mai tarziu la finele lunii octombrie. Aici urmeaza sa fie "elaborate planurile de investitii" pentru crearea retelei de centrale solare termice, se arata intr-un comunicat de presa citat de AFP.

Printre cei implicati in proiect se afla Deutsche Bank, grupurile energetice EON si RWE, Siemens, compania spaniola Abengoa Solar si cea algeriana Cevital. La semnarea acordului, au fost prezenti reprezentanti ai Ligii arabe si ai Ministerului egiptean al Energiei.