Societatea Academica din Romania (SAR) a realizat o analiza a efectelor restructurarii energetice si a ajuns la concluzia ca masura este antireformista, reduce transparenta in sector si creste riscurile de coruptie. In aceste conditii, SAR considera ca este binevenita amanarea finalizarii dezbaterii publice pe marginea restructurarii in sectorul energetic.

"Ne vom intoarce la practicile paguboase ale anilor '90, cand gaurile negre din sectoarele falimentare (minier, termocentrale) se acopereau cu finantari mai mult sau mai putin ascunse din alte parti", se arata intr-un comunicat al SAR.

Reprezentantii SAR cred ca pierderile vor fi suportate de Hidroelectrica si Romgaz, fapt pentru care Romania ar putea risca o amenda usturatoare de la Comisia Europeana pentru ajutoarele de stat. "Perspectivele sunt sumbre: aruncand banii aiurea, nu vom mai putea sa construim centrale mai eficiente (Cernavoda) sau sa le retehnologizam pe cele existente (Turceni, Rovinari, care se inchid la anul deoarece nu respecta conditiile de mediu negociate cu UE)", se mai arata in comunicat.

Cititi analiza SAR aici.