Romania incearca sa-si asume un rol de intermediar in relatiile dintre Turkmenistan si Uniunea Europeana, acaparand, in acest fel, initiativa Germaniei din regiune, considera un expert rus citat de Nezavisimaia gazeta.

Vizita presedintelui Traian Basescu la Ashabad a fost precedata de declaratiile conducerii tarii gazda, potrivit carora Romania a devenit promotorul Turkmenistanului in Europa.

Recent, liderul turkmen, Gurbangula Berdymuhamedov, a asigurat Bruxelles-ul de disponibilitatea Ashabadului de a furniza gaz turkmen pentru proiectul Nabucco. Iar Romania, se stie, este unul dintre participantii la acest proiect, fiind interesata direct de promovarea lui.

Principal consumator de gaz turkmen, Rusia, nu mai e privita de Ashabad drept un partener de nadejde, dupa avaria de la gazoductul Asia centrala-Centru, din aprilie.

Colaborarea dintre Turkmenistan si Romania nu are o istorie foarte indelungata. Pentru prima data, Berdymuhamedov a vizitat Romania in 2007, cu prilejul summitului NATO, cand l-a invitat, de altfel, pe Traian Basescu sa viziteze aceasta tara.

Andrei Kazantsev, expert la Centrul de securitate euro-atlantica, crede ca Bucurestiul incearca, promovand colaborarea in aceasta directie, sa-si asume rolul de intermediar intre Turkmenistan si UE.

Mai mult, Romania vrea sa alunge din regiune un jucator traditional pentru spatiul central-asiatic - Germania. "Este vorba de un fel de joc intereuropean, unde Romania vrea sa acapareze initiativa de la Germania si sa joace rolul de intermediar intre UE si Asia centrala", este de parere Kazantsev.

In opinia lui, Romania ar putea beneficia de un statut avantajos, deoarece, incheind contracte de investitii cu Turkmenistanul, Bucurestiul spera sa obtina ajutor economic din partea UE.

Pentru ca Romania nu are bani proprii, explica expertul citat de Nezavisimaia gazeta.