Profitul net al gigantului rus Gazprom a scazut in primul trimestru cu 61%, in cifre anualizate, pana la 110,2 miliarde ruble (2,4 miliarde euro), in principal din cauza cresterii cheltuielilor operationale, anunta AFP.

Cifra de afaceri a crescut cu 2,1% pana la 931,4 miliarde ruble (20,7 miliarde euro), potrivit unui comunicat al Gazprom.

Vanzarile de gaze naturale au crescut, de asemenea, cu 14%, pana la 676,5 miliarde ruble (15 mld. euro), pe fondul "preturilor ridicate la gaze in toate sectoarele geografice", explica grupul.

Aceasta crestere a preturilor a permis Gazprom sa compenseze scaderea cererii, inregistrata in principal pe piata europeana (65% din totalul exporturilor sale), scadere determinata de criza financiara si de conflictul dintre Moscova si Kiev de la inceputul acestui an.

In schimb, cheltuielile operationale au crescut net, in principal din cauza "cresterii pretului gazului cumparat din Asia centrala", potrivit sursei citate.

Principalul producator si exportator mondial, Gazprom, este controlat de statul rus, care si-a majorat participarea, in iunie 2005, la 50,002% din capitalul social.

Imperiul Gazprom, construit pe structurile de productie datand din epoca sovietica, controleaza un sfert din rezervele mondiale de gaze naturale si reprezinta aproximativ 8% din PIB-ul Rusiei.