Intr-un an de zile s-ar putea sa nu mai avem nevoie de fire ca sa ne alimentam telefoanele, laptopurile sau alte aparate electronice. De aceasta parere este Eric Giler, CEO la WiTricity, compania care a reusit sa alimeteze becurile aflate la o distanta de cativa metri de o priza cu electricitate "fara fir", scrie CNN.

Versiunea de electricitate "wireless" de la WiTricity, care transforma energia intr-un camp magnetic si o trimite prin aer la o anumita frecventa catre aparatele electrice, inca trebuie finisata si va putea fi comercializata in curand.

Giler considera ca odata ce acest tip de elctricitate va fi pus la dispozitia publicului, cablurile electrice si bateriile vor deveni revolute. "Cea mai importanta consecinta a folosirii energiei wireless este aceea ca reduce considerabil cantitatea de energie care se iroseste cu bateriile de unica folosinta" a mai declarat Eric Giler.

Ideea de electricitate "fara fir" nu este una noua. Nikola Tesla a inceput sa experimenteze aceasta tehnologie in anii 1890, iar pana acum principalul obiectiv al cercetatorilor era acela de a face electricitatea wireless o tehnologie sigura si destul de ieftina pentru a fi comercializata.

Unii ingineri au reusit sa faca o versiuni care sa poata fi comercializate, insa acestea sunt foarte limitate - fie pot fi transmise doar cantitati foarte mici de energie pe distante mai mari, fie pot fi transmise cantitati mari de energie pe distante nesemnificative.

Tehnologia folosita de WiTricity se numeste "rezonanta magnetica cuplata" si, practic, trimite un camp magnetic prin aer la o anumita frecventa, care sa poata fi receptionata de telefoane si televizoare care sa o transforme inapoi in energie.

Insa, exista posibilitatea ca aceste campuri magnetice sa aiba un efect negativ asupra sanatatii oamenilor. Cu toate acestea, Giler sustine ca ele vor avea aceeasi densitate ca si campul magnetic al pamantului si insista asupra efectelor favorabile pentru mediu, intrucat ar elimina bateriile de pe piata.