In muntii Plopisului, la limita dintre judetele Bihor si Salaj, urmeaza sa se construiasca un parc eolian cu o capacitate instalata de 70 MW. Investitia apartine unei firme locale, Compania Eoliana SA.

Filiala a unei firme italiene cu expertiza in domeniul energetic, Compania Eoliana isi propune sa investeasca circa 90 de milioane de euro pentru constructia unui parc eolian pe culmea muntilor Plopis, din vestul Romaniei.

Investitia urmeaza sa fie facuta in totalitate din fonduri private.

Parcul eolian se va intinde pe mai multe hectare si va include 35 de turbine eoliene, de productie daneza. Capacitatea instalata este de 70 MW, energia produsa urmind sa fie livrata catre Electrica Transilvania.

Reprezentantii Companiei Eoliene sunt optimisti in ce priveste viitorul afacerii lor, chiar daca stiu ca parcul eolian va fi situat intr-o zona unde potentialul eolian permite doar atingerea rentabilitatii investitiei.

"In martie anul viitor vom incepe instalarea propriu-zisa a turbinelor, iar constructia va dura circa un an de zile. Apoi, perioada de utilizare a parcului este de 25 de ani", a declarat Andrei Bacila, reprezentant al Companiei Eoliene.

Bacila a mai spus ca "birocratia mare si legislatia insuficienta" au intarziat putin demararea proiectului, in conditiile in care a existat si o opozitie din partea "unei anumite zone" a autoritatilor locale. In acest moment, Compania Eoliana SA mai are de obtinut doar certificatul de mediu, dar considera ca va fi respectat calendarul propus pentru inceperea investitiei.

Firma romaneasca intentioneaza sa construiasca si alte parcuri eoliene, zonele vizate fiind in Banatul de sud si Dobrogea.