Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a facut un lucru rau atunci cand a promis va realiza o companie mixta Romgaz-Gazprom care sa includa si exploatarea depozitului de gaze de la Margineni, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, la Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI. Patriciu a mai spus ca nu crede ca un parteneriat cu Gazprom ar fi favorabil Romaniei: "Un astfel de depozit de gaze inseamna robinetul. Nu cred ca trebuie sa dam rusilor robinetul". Ministrul Videanu a anuntat in luna iunie, dupa o vizita la Moscova, semnarea unui memorandum cu Gazprom, primul de colaboare directa dupa 1989, urmand ca studiul de fezabilitate al viitoarei colaborari sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an.

Patriciu despre memorandumul Romgaz-Gazprom

  • Sustin de ani buni de zile privatizarea tuturor depozitelor potentiale de gaze, nu numai al celui de la Margineni, care reprezinta cam 10% din potentialul pe care l-am avea, si acest lucru ar trebui facut prin licitatie deschisa.
  • Nu cred ca un parteneriat cu Gazpromul in acest sens ne poate fi favorabil. Si n-am crezut niciodata. Pentru ca posesia robinetului este mai importanta decat posesia rezervelor. Un astfel de depozit de gaze inseamna robinetul. Nu cred ca trebuie sa dam rusilor robinetul. 
  • E un lucru rau ce a facut Videanu. Pentru ca a-ti pastra independenta energetica si capacitatea de negociere pe baza unor asset-uri pe care le ai e absolut necesar. A face parteneriate directe cu un producator, dupa parerea mea, pentru orice tara europeana, nu este solutia corecta. Solutia corecta e cautarea cu orice pret a independentei.

Despre SouthStream si Nabucco

  • Nici unul dintre cele doua proiecte nu mi se pare ca ar avea - Southstream, vreo calitate pentru Romania, cel de-al doilea, Nabucco, sanse de realizare intr-un timp scurt. Din pacate, aceste proiecte nu rezolva problema energetica a Romaniei.
  • Problema energetica a Romaniei poate fi rezolvata in primul rand, printr-un sistem extrem de simplu si eficient de acordare a licentelor de explorare.
  • Eu am convingerea ca avem inca rezerve nedescoperite de hidrocarburi la mare adancime, in curbura Carpatilor, sub podisul Transivaniei, in foarte multe locuri exista sanse de explorare. Pentru asta trebuie sa ne debirocratizam, sa avem un sistem eficient de contracte de explorare, exploatare si impartirea productiei iar pe de alta parte sa incercam sa dezvoltam o folosire a energeiei mult mai eficient.