Germanii au anuntat in luna iulie lansarea unui proiect solar faraonic in Africa, ce va alimenta Europa cu energie. Programul gigant al centralelor solare din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu, numit "Desertec", a reunit initial 12 companii, majoritatea germane. La doua luni de la semnarea primului acord, noi companii s-au declarat interesate sa investeasca in proiect. Atrase de idee au fost grupul energetic francez EDF, italienii de la Enel, dar si spaniolii de la Red Electrica Espana.

Alaturi de acestea, intreprinderi marocane, tunisiene si egiptene se afla in negocieri pentru majorarea cercului initial de investitori, potrivit AFP. "Lista celor care si-au manifestat interesul este lunga", a declarat Ernst Rauch, director al proiectului Desertec.

Desertec a fost lansat in iulie, la initiativa companiei germane de asigurari Munich Re. Programul prevede furnizarea in maximum trei ani a unui plan de investitii realizabil pentru crearea acestei retele de centrale solare. Obiectivul: sa acopere 15% din nevoile energetice ale Europei si o mare parte din cele ale tarilor producatoare. Printre grupurile deja implicate se afla banca germana Deutsche Bank, grupurile energetice EON si RWE, compania Siemens, compania spaniola Abengoa Solar si cea algeriana Cevital.