Paolo Scaroni, CEO al companiei multinationale Eni si Richard Morningstar, trimis special al SUA pe probleme energetice in zona eurasiatica au vorbit in deschiderea Forumului Energetic si Economic Marea Neagra despre gazoductele Nabucco si South Stream si despre problemele resurselor energetice in zona. "Tarile din regiunea Marii Negre trebuie sa formeze o coalitie, sa lucreze unitar pentru valorificarea resurselor energetice", a spus Morningstar.

Forumul se va desfasura joi, 1 octombrie si vineri, 2 octombrie, iar HotNews.ro va transmite live text cele mai importante declaratii, pe parcursul celor doua zile de dezbateri.

"Va fi dificil sa se ajunga un consens la nivelul Uniunii Europene in perioada urmatoare, de aceea tarile care marginesc Marea Neagra trebuie sa formeze o coalitie. Este foarte important ca aceste tari sa colaboreze si voi lucra la acest aspect, pentru ca tarile sa actioneze unitar", a declarat Richard Morningstar, trimis special al SUA pe probleme energetice in zona eurasiatica.

Acesta a mai spus ca politica SUA nu este anti-ruseasca si ca se doreste cooperare cu Rusia. In ce priveste Europa, acesta a spus: "vrem sa vedem o Europa puternica, vrem ca statele din regiune sa isi dezvolte resursele. NU cautam jocuri cu suma zero, vrem ca aceste tari sa isi intareasca economiile si sa isi valorifice resursele".

Paolo Scaroni, CEO al companiei multinationale Eni a declarat ca prioritatea strategica principala, in opinia sa, in ce priveste energia, o reprezinta inlocuirea si diversificarea resurselor. "Daca m-ati fi intrebat anul trecut care este problema principala a Europei, v-as fi raspuns ca este securitatea energetica. Astazi, din cauza crizei, consumul energetic a scazut masiv si problema pare uitata, dar ramane totusi o problema majora. Asadar, e nevoie de diversificarea resurselor si noi reguli", a explicat Paolo Scaroni.

Dinu Patriciu, prezent la conferinta de deschidere a Forumului Energetic, l-a intrebat pe Paolo Scaroni daca crede ca gazoductele South Stream si Nabucco sunt concurente, sau complementare? Scaroni a raspuns ca, in opinia lui, sunt complementare.

Black Sea Energy and Economic Forum 2009 este organizat de Consiliul Atlantic al Statelor Unite si beneficiaza de sprijinul Ministerului Economiei şi al Ministerului Afacerilor Externe din România.

Pe parcursul celor doua zile de dezbateri vor fi prezenti lideri din mediul politic si economic, reprezentanti ai companiilor multinationale relevante in domeniu care vor discuta despre probleme energetice în regiunea Mării Negre şi a Mării Caspice.

Din mediul de afaceri sunt prezenti directori din partea companiilor Areva, DEPA, ExxonMobil, Sabanci Energy Group, Hellenic Petroleum, TNK-BP, Enel Romania, Hunt Oil, OMV, Sabanci Energy Group, Schlumberger, Petrom, SOCAR, Mitsubishi Corporation.

De asemenea vor lua cuvantul ministri ai economiei, energiei, mediului si turismului precum si o serie de reprezentanti ai unor organizatii cheie din: Romania, Statele Unite, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Kazahstan, Turkmenistan, Rusia, Suedia, Turcia, Ucraina.

Vezi programul integral al Forumului aici

HotNews.ro va transmite live text cele mai importante declaratii pe parcursul conferintei de joi, 1 octombrie si vineri, 2 octombrie.