Iesirea PSD de la guvernare si tensiunile politice din ultima vreme creeaza o serie de incertitudini in sectorul energetic. Reprezentantii mediului de afaceri se arata ingrijorati, scaunele directorilor numiti de PSD la companiile de stat se clatina, iar proiectul privind marea reorganizare energetica isi poate pierde o parte din sustinerea politica.

Ce spun oamenii-cheie din energie despre impactul politicii asupra acestui sector

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, considera ca orice schimbare de Guvern poate afecta activitatea din sectorul energetic, insa nu poate preciza in ce masura.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat pentru HotNews.ro ca in privinta reorganizarii din sectorul energetic, "o sa mai scada din dorinta politica". In vederea elaborarii proiectului, a existat o intelegere intre cele doua partide care au format coalitia de guvernare. Practic, conducerile celor doua mari companii care urmeaza sa fie infiintate in urma restructurarii sectorului ar fi trebuit sa fie impartite intre PSD si PDL. In urma iesirii de la guvernare, intelegerea cade.

Intr-o situatie incerta se afla si directorii numiti de PSD la actualele companii energetice. Despre acestia, Tudor Serban afirma ca va fi facuta o analiza asupra activitatii lor, sugerand ca cei care au fost numiti numai pe criterii politice pot fi schimbati.

Mihai David, director general la Hidroelectrica, numit de PSD, se arata destul de optimist. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca sustine in continuare proiectul de reorganizare care prevedere comasarea tuturor producatorilor de energie in doua mari companii. Cat priveste inlocuirea sa din functie, spune ca va fi schimbat doar daca activitatea sa nu este multumitoare. "Eu am mandat semnat pe patru ani. Daca cel care mi-a semnat mandatul e multumit, nu va avea de ce sa ma schimbe. Daca nu e multumit, bineinteles ca ma va schimba", a afirmat Mihai David. Acesta a fost numit, recent, de PSD coordonator al uneia dintre cele doua viitoare companii energetice.