Alexander Khetaguri, ministrul energiei din Georgia sustine ca tara sa coopereaza cu Romania in privinta cresterii securitatii energetice si furnizarii gazelor in statele europene din zona Marii Caspice. Georgia este una dintre tarile de tranzit pentru gazele care vor fi furnizate prin conductele energetice alternative, destinate reducerii dependentei Europei fata de resursele energetice din Rusia. Practic, este ca un stat punte intre zona Caspica de unde vor fi livrate gazele prin conducta Nabucco spre statele europene

Proiectul Nabucco, in care este implicata si Romania, este sprijinit de Uniunea Europeana, ca o solutie alternativa la resursele energetice rusesti. In paralel, Moscova isi propune sa dezvolte impreuna cu Italia proiectul South Stream, vazut ca un concurent pentru Nabucco.

Proiectul Nabucco a fost conceput pentru a ocoli Rusia, iar proiectul similar al Moscovei, South Stream, a fost conceput pentru a ocoli Ucraina.

Gazoductul cu o lungime de 3.300 de kilometri ar trebui sa devina functional in 2014, costurile pentru finalizarea sa fiind estimate la 7,9 miliarde de euro. Potrivit proiectului, Nabucco va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, transportati din Marea Caspica pana in Austria, prin Turcia si Balcani, astfel incat sa ocoleasca Rusia.

Europa depinde in proportie de 25% de gazele importate din Rusia si a fost afectata in doua randuri, in plina iarna, de conflictul dintre Rusia si Ucraina, tara prin care tranziteaza 80% din volumele de gaz importate de Europa din Rusia.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, confirma faptul ca s-a intalnit saptamana trecuta, in contextul Forumului Energetic si Economic Marea Neagra, cu Alexander Khetaguri, ministrul Energiei din Georgia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Videanu a propus omologului sau georgian sa coopereze in domeniul energetic. Ministrul georgian s-a aratat interesat de propunerea romana, precizand ca prioritatea actuala a Georgiei este reabilitarea conductelor existente pentru a garanta siguranta transportului gazului georgian.

Ministrul roman al economiei a propus, totodata, orgnizarea unei intalniri trilaterale, la care sa participe, alaturi de ministrul georgian Alexander Khetaguri, si ministrul azer al Energiei si Industriei, Natiq Aliyev.

Pentru a stabili detaliile tehnice ale intrevederii, o echipa de experti romani, condusa de secretarul de stat in ME Tudor Serban si din care vor face parte specialisti din minister, alaturi de reprezentanti ai Trasgaz si Romgaz, urmeaza sa se deplaseze, in perioada 6 – 8 octombrie a.c., in Georgia, la Tbilisi.