Grupul Gazprom isi doreste sa controleze, in urmatorii cinci ani, o cota de 10% din piata gazelor naturale din Statele Unite ale Americii, a declarat joi Alexander Medvedev, directorul general adjunct al companiei ruse, scrie Reuters.

Medvedev a declarat ca Gazprom vrea sa se extinda in Statele Unite dupa modelul folosit la intrarea pe piata gazelor din Marea Britanie. "Vrem sa urmam modelul din Marea Britanie si in Statele Unite. Stim cum sa lucram cu pietele libere", a precizat Medvedev in cadrul Conferintei Mondiale a Gazelor ce s-a tinut in Argentina

Gazprom intentioneaza sa aprovizioneze piata din SUA cu gaze naturale lichefiate furnizate din proiectul Sakhalin-2. Totodata, grupul rus intentioneaza un schimb de gaze naturale din Europa pentru gaze pe piata americana.

Pe etrmen lung, Gazprom ar putea livra gaze naturale lichefiate din SUA din exploatarea Stokman, un zacamant ce este exploatat impreuna cu grupul francez Total si cel norvegian StatoilHydro si va intra in stadiul de productie in anul 2015, informeaza sursa citata.