Fred Kempe, presedintele Consiliului Atlantic al Statelor Unite, a declarat pentru HotNews.ro ca Romania va incepe sa cantareasca din ce in ce mai mult in deciziile pe care UE si NATO le vor lua in ceea ce priveste sectorul energetic. Kempe a mai spus ca Nabucco poate deveni un proiect de succes. "Eu cred ca acest proiect de conducta este un mix intre politica si comert. Mai precis, are acest proiect o justificare economica, si daca da, este fezabil si din punct de vedere politic?", a precizat Kempe.

Proiectul Nabucco, in care este implicata si Romania, este sprijinit de Uniunea Europeana, ca o solutie alternativa la resursele energetice rusesti. In paralel, Moscova isi propune sa dezvolte impreuna cu Italia proiectul South Stream, vazut ca un concurent pentru Nabucco. Prin Nabucco urmeaza sa fie aduse gaze din Marea Caspica si din Orientul Mijlociu catre Europa. Declaratia semnata de UE si tarile caspice prevede si infiintarea unei Corporatii pentru Dezvoltare in zona Caspica care se va ocupa de achizitionarea gazului la nivel european.

Costurile proiectului sunt estimate la 7,9 miliarde de euro, dar modul de finantare ridica multe semne de intrebare. Criza financiara a ingreunat si mai mult procesul de atragere a investitorilor. Dupa nenumarate amanari, demararea lucrarilor este prevazuta pentru 2011, primele livrari de gaz fiind asteptate in 2015.

Kempe: Cred ca relatiile dintre SUA si Rusia se vor imbunatati intr-un an

Acesta mai considera ca in ceea ce priveste viitorul economiei mondiale, nu poate fi exclusa Rusia. De asemenea, relatiile dintre Statele Unite si Rusia se vor imbunatati intr-un an. Aceste declaratii au fost facute cu ocazia primei editii a Forumului energetic si Economic Marea Neagra care a fost organizat la Bucuresti.