Rusia si China vor sa exploateze impreuna mai multe zacaminte de carbune, minereu de fier si metale pretioase in Siberia, anunta presa de la Moscova. In acest context, premierul rus Vladimir Putin efectueaza o vizita la Beijing, pentru a intari relatiile cu cel mai mare consumator energetic din Asia. Vizita are loc in cadrul programului de cooperare lansat anul acesta de liderii celor doua state, potrivit cotidianului rus Vedomosti.

Programul, care cuprinde 205 proiecte comune, a fost aprobat si parafat de presedintii rus si chinez, Dmitri Medvedev si Hu Jintao, in cadrul unei intalniri la New York pe 23 septembrie, scrie AFP. "Aproape toate proiectele de pe teritoriul rus se bazeaza pe exploatarea de materii prime din Siberia Orientala si Extremul Orient", informeaza presa rusa, citata de agentia franceza de presa. De cealalta parte, chinezii vor construi in nord-estul tarii mai multe fabrici.

Tot acum, premierul Vladimir Putin viziteaza China, pentru noi discutii cu cel mai mare consumator energetic al Rusiei din Asia, informeaza Bloomberg. Anul acesta, Moscova a incheiat cu Beijingul contracte de petrol estimate la 100 de miliarde dolari. Acum, Putin negociaza un nou acord care ar urma sa transforme China in cel mai mare client al OAO Gazprom in ceea ce priveste gazele naturale.